Evenimentul Zilei > International > Scandal monstru pe averea lui Putin. Departamentul Trezoreriei SUA, acuzații grave
Scandal monstru pe averea lui Putin. Departamentul Trezoreriei SUA, acuzații grave

Scandal monstru pe averea lui Putin. Departamentul Trezoreriei SUA, acuzații grave

Statele Unite consideră că oligarhul rus Oleg Deripaska a spălat bani pentru președintele Vladimir Putin, a scris vineri The Financial Times, citând o scrisoare a Trezoreriei SUA adresată avocaților miliardarului, în care se explică sancțiunile.

Administrația Trump a impus sancțiuni lui Deripaska și altor zeci de magnați și oficiali în aprilie 2018, drept represalii pentru ceea ce a numit „activitatea malignă a Rusiei pe tot globul”. Deripaska a dat în judecată Statele Unite în 2019, solicitând OFAC, biroul Departamentului Trezoreriei care supravegheaza sancțiunile, să prezinte dovezi despre el profitând de legăturile sale cu Putin.

Scrisoarea OFAC adresată avocaților lui Deripaska citată de FT precizează că, în 2016, Deripaska „a fost identificat ca fiind una dintre persoanele care dețin active și spăla fonduri în numele președintelui rus Vladimir Putin.”

Biroul Trezoreriei Statelor Unite a mai afirmat că activitatea lui Deripaska a fost utilizată cel puțin o dată în 2011 ca acoperire pentru a facilita transferul fondurilor personale ale lui Putin. Acesta a mai spus că Deripaska ar fi anulat listarea Gaz Gazului sancționat în 2017 pentru a „ascunde” spălarea de bani a lui Putin prin aceasta.

În total, OFAC a oferit șase justificări pentru sancționarea lui  Deripaska, toate conținând cuvintele „raportat” și „raportat”.

OFAC a lămurit în scrisoarea din 22 ianuarie 2020 că nu a furnizat decât justificări „eliberabile” ne privilegiate și neclasificate pentru sancționarea oligarhului rus.

Deripaska a declarat FT că acuzațiile au fost „ghiciri și zvonuri”. Kremlinul a negat că Putin a spălat bani prin Deripaska.

O instanță a SUA poate pronunța cauza în aproximativ 18 luni, după ce avocații oligarhului rus și OFAC au schimbat contra-argumente, scrie themoscowtimes.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: