Evenimentul Zilei > Economie > Oierii ameninţă că ies din nou în stradă: Vânătorii pot veni pe pășuni dacă au permisul asupra lor
Oierii ameninţă că ies din nou în stradă: Vânătorii pot veni pe pășuni dacă au permisul asupra lor

Oierii ameninţă că ies din nou în stradă: Vânătorii pot veni pe pășuni dacă au permisul asupra lor

Federația Agrostar așteaptă până la sfârșitul lunii ianuarie, 2016, modificarea Legii vânătorii, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, crescătorii de ovine și caprine, afiliați la federație, vor relua protestele în Capitală, potrivit unui comunicat emis astăzi de Agrostar.

Protocolul încheiat între Comisia pentru  Agricultură și Silvicultură, Industrie Alimentară și Servicii  Specifice din Camera Deputaților, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Federația Agrostar în vederea modificării Legii 407/2006 modificată si completată, prin Ordonanță de Urgenta, în urma protestului crescătorilor de ovine și caprine, nu rezolvă toate carențele legii, se atrage atenția în comunicatul citat.

Astfel, în continuare rămâne „Art. 4 ”(1) Nimeni nu are dreptul de a vâna pe terenul proprietatea altuia fără a avea asupra sa autorizația de vânătoare”, ceea ce înseamnă că, în continuare fermierilor le poate fi tulburata posesia, legea permițând acest lucru.

Nici problema despăgubirilor nu a fost rezolvată, mai atrag atenția reprezentanții Agrostar. Crescătorii de animale nu sunt despăgubiți de către asociațiile de vânători care se ocupă de fondurile de vânătoare, atunci când animalele salbatice din fondul de vânătoare de care aceștia au grijă le atacă stânele sau le distrug recoltele.

Prin urmare, considerăm că s-a facut un mic pas în rezolvarea situației, dar așteptăm cu interes „constituirea grupului de lucru”, convenită prin Protocol, pentru a putea trece la modificare legii, grup de lucru care încă nu s-a constituit.

Dacă până la sfârșitul lunii ianuarie 2016 legea nu va fi modificată, crescătorii de ovine și caprine afiliați la Agrostar, sunt hotărâți să reia protestele”, declară secretarul general al Federației AGROSTAR, Horațiu Raicu.

Propunerile avansate de Sindicatul Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, materializate într-un proiect de lege depus în Parlament. Propunerile de modificare sunt însușite și susținute întru totul de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar pentru a se putea îndrepta greșelile făcute prin acest act normativ este nevoie de Ordonață de Urgență, care poate modifica Legea, iar exemplul articolului dat mai sus considerăm că justifică urgența actuluil scrie în comunicat.