Evenimentul Zilei > International > Oficial rus: “Fasciştii români şi moldoveni au invadat Transnistria”
Oficial rus: “Fasciştii români şi moldoveni au invadat Transnistria”

Oficial rus: “Fasciştii români şi moldoveni au invadat Transnistria”

Afirmaţia aparţine proaspăt numitului reprezentant special al Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care recunoaşte că a luptat cu arma în mâini de partea Tiraspolului în timpul războiului de acum 20 de ani, scrie Deutsche Welle, citată de Newsin.

Rogozin face mărturisirea în cartea cu titlul "Vrag Naroda" ("Duşmanul poporului"), editată la Moscova, în 2006.
Capitolul în care Rogozin povesteşte despre implicarea sa în conflictul de pe Nistru se nume;te "Calul Troian". "Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa", scrie Rogozin, în cartea sa.
Tot acolo, Rogozin face aprecieri dure la adresa autorităţilor moldovene: “Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntar”, mai scrie fostul ambasador al Rusiei la NATO.
”Soarta conflictului a fost decisă de ostaşii Armatei a 14-a. Mulţi dintre aceştia au luptat cu arma în mâini în armata transnistreană. Trădaţi de comandanţii lor, dar devotaţi Rusiei, soldaţii au trecut de partea poporului transnistrean, ridicându-se în apărarea acestuia. Acest război a fortificat poziţiile republicii moldoveneşti nistrene şi a poporului său glorios, căruia până în prezent comunitatea internaţionala îi respinge dreptul la autodeterminare şi propria statalitate”, se mai revoltă Rogozin în cartea sa, potrivit Deutsche Welle.
”Transnistria trebuie să revina fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în aceasta regiune”, crede Dmitri Rogozin. El îl acuză şi pe fostul preşedinte rus Boris Elţîn că ar fi încercat să rezolve conflictul transnistrean pe cale diplomatica şi că ar fi interzis, în prima fază, Armatei a 14-a să se implice în război.
Dmitri Rogozin salută în cartea sa venirea în fruntea Armatei a 14-a a generalului Aleksandr Lebed, sub conducerea căruia militarii ruşi au intrat în razboi de partea forţelor transnistrene şi au ucis, potrivit autorului, sute de voluntari moldoveni pe platoul de la Chişcani şi în pădurea de la Hârbova.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: