Evenimentul Zilei > Monden > Obiecte de design în vreme de Covid
Obiecte de design în vreme de Covid

Obiecte de design în vreme de Covid

CoronaCrisisKruk este o bancă cu mâner concepută pentru distanțarea socială de către firma olandeză de design Object Studio. Aceasta a fost gândită pentru a permite oamenilor să stea împreună, afară, dar la distanță în același timp.

Piesa de mobilier urban a fost selectată pentru premiile Dezeen 2020 în categoria design de scaune.

CoronaCrisisKruk este format din două scaune unite între ele printr-o grindă, iar la mijloc este prevăzută cu un mâner, pentru a o putea muta ușor. Mobilierul este realizat din bucăți de placaj de mesteacăn tăiate cu CNC, care se înșurubează. Grinda ce unește cele două scaune are 1,5 m, pentru ca cei doi utilizatori să păstreze distanța recomandată, dar să fie

împreună, în același timp. Pe bănci au fost inscripționate expresii ce conțin jocuri de cuvinte sociale distanțatoare, cum ar fi „de departe cel mai frumos parc”.

„Când coronavirusul a lovit Olanda în martie anul acesta, guvernul olandez a răspuns prin stabilirea unor noi linii directoare pentru ca oamenii să se abțină strict de la atingerea altora și să rămână îndepărtați unul de celălalt”, a declarat fondatorul Object Studio, Björn van den Broek.

Trebuia învățat un comportament nou și necunoscut, care se simțea incomod și incert. Oamenii s-au îndepărtat mai mult decât era necesar și chiar și-au îndepărtat privirile unul de celălalt când treceau pe stradă.

CoronaCrisisKruk este un răspuns la acest comportament. Invită oamenii să stea la limita de 1,5 metri, să se așeze și să înceapă conversația. Îi face să uite de aceste linii directoare și creează spațiu pentru contact și interacțiune, pe care oamenii și le doresc foarte mult în aceste momente. Designul acestui obiect este destinat să ușureze anxietatea în timpul pandemiei.

„Trebuia să ne comportăm cu toții diferit față de ceea ce eram obișnuiți”, a adăugat el.

Oamenii din Olanda au fost instruiți să stea la 1,5 metri distanță de ceilalți în public.

„Locuiesc chiar lângă Noorderpark-ul din Amsterdam și, din casa mea, văd cu ușurință vizitatorii parcului trecând. Am văzut ce se întâmplă și mi-am recunoscut propria incertitudine în comportamentul altora”, a spus van den Broek.

CoronaCrisisKruk este conceput pentru a ajuta oamenii să-și amintească și să vizualizeze distanța de siguranță pe care să o păstreze, datorită liniilor de măsurare în stil de riglă care sunt gravate în lateral.

Van den Broek a proiectat băncile în martie și a fabricat șase bucăți la un producător local, aflat foarte aproape de casa sa.

De îndată ce le-am așezat în parc, răspunsul a fost uimitor”, a spus el.

„Oamenii le-au înțeles imediat și pur și simplu le-a plăcut să le folosească. Oamenii au păstrat distanța corectă unul de celălalt, fără a fi nevoie să verifice sau să corecteze pe ceilalți cu privire la comportamentul lor.”

Primele bănci au numele Noorderpark pe laturile lor, iar Muzeul de Artă Amsterdam a cumpărat una și a amplasat-o în curtea acestuia.

Object Studio oferă acum versiuni personalizate pentru orice organizație care își dorește propriul CoronaCrisisKruk, iar profitul obținut este donat către Medici fără frontiere”.