Evenimentul Zilei > International > Obama îi asigură pe aliații din Pacific de susținerea SUA
Obama îi asigură pe aliații din Pacific de susținerea SUA

Obama îi asigură pe aliații din Pacific de susținerea SUA

Liderul american a început, ieri, un turneu în patru țări asiatice, în încercarea de a-i convinge pe aliații din Pacific că SUA nu și-au pierdut interesul pentru această regiune.

Vizitele lui Barack Obama au loc într-un moment în care atenția lumii este concentrată asupra situației tensionate din Ucraina și asupra accidentelor dezastruoase din două țări de destinație.

Turneul cuprinde Japonia, Coreea de Sud, Malaezia și Filipine și este reprogramat din octombrie 2013, când Casa Albă a amânat, în ultimul moment, vizita în Asia, din cauza crizei bugetare din SUA.

China este laitmotivul acestui turneu, consideră analiștii americani. Christopher Johnson, fost analist al CIA, acum membru al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a afirmat: „Ceea ce și noi și Beijingul vom urmări este dacă președintele va folosi frecvent cuvântul China, în acest turneu”.„Mesajul adresat Chinei este că SUA vor rămâne în Asia-Pacific, că dreptul internaţional este respectat şi că SUA au o relaţie de cooperare cu China şi vor ca aceasta să dureze”, a spus și Jeffrey Bader, fost consilier al lui Obama pentru Asia de Est.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: