Preşedintele american Barack Obama a anunţat ieri o nouă strategie pentru Afganistan, centrată pe anihilarea militanţilor al-Qaida, care acţionează atât pe teritoriul afgan, cât şi pe cel pakistanez. Liderul de la Casa Albă a făcut din noua strategie pentru Afganistan, dar şi pentru statul vecin, Pakistan, unde Osama bin Laden ar planifica atacuri împotriva Statelor Unite şi a aliaţilor săi, una dintre priorităţile mandatului său.

Obama s-a rupt astfel de preocuparea dominantă a predecesorului său, George W. Bush, concentrat pe situaţia din Irak. Analiştii apreciază că succesul sau eşecul noii politici vizând Afganistanul va defini mandatul lui Obama, alături de maniera în care administraţia sa va gestiona criza economică.

„Situaţia este tot mai periculoasă. Lumea nu îşi poate permite preţul care va fi plătit dacă Afganistanul coboară din nou în haos”, a avertizat preşedintele american.

El a anunţat ca parte a noii strategii, sporirea ajutorului civil acordat statului afgan şi suplimentarea cu 4.000 de militari a trupelor implicate în eforturile de instruire a forţelor armate afgane.

Cu ochii pe Pakistan

Reţeaua al-Qaida şi acoliţii acesteia sunt „un cancer” ce riscă să distrugă Pakistanul, a avertizat Obama, citat de France Presse. „Teroriştii care se găsesc în interiorul frontierelor pakistaneze nu sunt doar duşmanii Americii sau ai Afganistanului. Ei reprezintă în egală măsură un pericol grav şi imediat pentru poporul pakistanez”, a subliniat liderul american, evocând miile de victime înregistrate în atentatele comise începând cu anul 2001, printre care şi fostul şef al guvernului de la Islamabad, Benazir Bhutto.

Preşedintele american a anunţat în acest context o suplimentare a ajutorului financiar acordat Pakistanului, care va atinge cifra de 1,5 miliarde de dolari anual pentru următorii cinci ani, dar a avertizat că autorităţile de la Islamabad trebuie să dea dovadă de fermitate împotriva insurgenţilor al-Qaida re fugiaţi în zonele muntoase de la graniţa cu Afganistanul. „Pentru poporul american, această regiune de graniţă a devenit cel mai periculos loc din lume”, a adăugat Obama.

Grup de contact regional

Una din măsurile concrete incluse în noua strategie este crearea unui nou grup de contact pentru Afganistan şi Pakistan, care să cuprindă şi statele din regiune, inclusiv Iranul şi China. Această structură „trebuie să îi reunească pe toţi cei pentru care securitatea în regiune este în joc” – Rusia, India şi statele din Golful Persic, a explicat Obama. El confirmă astfel ipoteza că va aborda problema afgană dintr-o perspectivă regională deoarece „nici una dintre aceste naţiuni nu are nimic de câştigat de pe urma teroriştilor al-Qaida”.

Rusia se implică

Moscova este dispusă să contribuie activ la normalizarea situaţiei din Afganistan, a declarat ieri preşedintele rus Dmitri Medvedev, la o conferinţă pe tema situaţiei din statul afgan. Liderul de la Kremlin a avertizat că terorismul, traficul de droguri şi criminalitatea transnaţională sunt probleme care nu afectează doar Afganistanul, ci şi ţările din regiune.