Viața tridimensională pe care o percepem este doar o iluzie, au afirmat astrofizicienii care cred că universul nostru este o hologramă. Partizanii principiului universului holografic afirmă că această idee permite experților să rezolve neconcordanțele dintre teoria lui Einstein și mecanica cuantică. De exemplu, dacă universul ar fi o hologramă, ar oferi oamenilor de știință o "dualitate" sau ar putea rezolva probleme într-un mod care pare incompatibil în alt mod.

Leonard Suskind, un fizician de la Stanford, care este unul dintre părinții fondatori ai teoriei, a spus: "Nu este o speculație nebună. A devenit un instrument zilnic de lucru pentru rezolvarea problemelor de fizică ". Teoria se compară între univers și un balon. Dacă universul este în formă de balon, suprafața balonului este considerată ca o "hologramă", interiorul fiind – în percepția noastră – o proiecție a hologramei din interiorul sferei.

Dar suprafața este mult mai mică decât cea a unui interior al pătratului, deși nu o percepem în acest fel. Așa s-a născut ideea unui univers holografic. Cea mai mare parte a cosmologilor cred că, pentru o fracțiune de secundă după Big Bang, Universul s-a dezvoltat incredibil de rapid. Unii au sugerat că expansiunea va fi continuă, dând naștere unui "multivers", unui mozaic de universuri diferite cu propriile lor legi ale fizicii.

Ei pretind că noi trăim într-unul din aceste universuri "de buzunar" într-o regiune în care inflația ( expansiunea teoretică exponențială a universului de la sfârșitul erei de unificare , la 10 -36 de secunde după Big Bang) s-a încheiat. Profesorul Hertog de la Katholieke Universiteit Leuven (KT Leuven) a spus că conceptul unui hol holografic a fost născut din teoria corzilor, ideea că cele mai mici elemente constitutive ale universului sunt vibrații mici. El a mai spus: "Este o noțiune de matematică foarte precisă a holografiei care a apărut din teoria corzilor în ultimele ultime ani, care nu este complet înțeleasă, dar care este neobișnuită și schimbă complet datele problemei". Aplicată la inflație, noua teorie sugerează că timpul și începutul universului s-au născut holografic dintr-o stare de neînțelegere, în afara Big Bang-ului.

Profesorul Hertog continuă: "Esențial este că noi nu proiectăm o dimensiune spațială. Noi proiectăm dimensiunea timpului înainte de Big Bang . Este o terorie care prevede un început al universului în care timpul nu este prezent, dar noțiunea noastră de timp se cristalizează. Timpul este în principiu ieșit dintr-o altă stare, pe care nu o putem descrie încă. O stare atemporală foarte abstractă, cea mai bună pe care o putem face ", titrează express.