Evenimentul Zilei > Economie > Oamenii de afaceri se revoltă: Instituțiile plătite din bani publici să își prezinte rapoartele de activitate
Oamenii de afaceri se revoltă: Instituțiile plătite din bani publici să își prezinte rapoartele de activitate

Oamenii de afaceri se revoltă: Instituțiile plătite din bani publici să își prezinte rapoartele de activitate

Lipsa de transparență a activității unor instituții publice cheie, care utilizează bugete publice importante și generează decizii cu consecințe importante pentru mediul de afaceri este inacceptabilă, scrie Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) într-un comunicat.

„Site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, (CNAS), modernizat din bani publici poate fi dat ca exemplu negativ de reducere a transparentei decizionale. Site-ul modernizat, ce poate fi comparat cu cel anterior, nu oferă niciun  fel de  informații privind activitatea acestei instituții”, mai scrie în document. 

 
Examinând site-urile oficiale ale unor instituții publice de primă importanță, cum sunt CNAS, Agenția Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Agenția Națională de Monitorizare a Achizițiilor Publice, ANAF etc, că nu si-au au publicat până la data de 20 martie 2015 rapoartele anuale cu privire la activitatea desfășurată în anul 2014, mai scrie în comunicatul AOAR, în care se atrage atenția că este vorba de „instituții finanțate din bani publici” și care „afectează prin  deciziile lor funcționarea mediului de afaceri”.
 
Asociația atrage atenția că an de an se continuă această procedură de publicare mult întârziată a rapoartelor de activitate, practică menită să împiedice orice discuție publică a politicii viitoare  aplicată în instituție, în scopul îmbunățățirii activității acesteia,  pe baza cerințelor formulate de mediul de afaceri.
 
De exemplu, constată AOAR, „deși a fost solicitat constant, nici pentru anul 2014, CNADR nu a facut public raportul de activitate, în condițiile în care deficiențele majore manifestate în cadrul acestei instituții  au drept consecință  mari restanțe în asigurarea realizării proiectelor de infrastructură, inregistrarea unor costuri de execuție nerealiste și a recepționării întârziate a unor lucrări de slabă calitate”. 
 
Asociația solicită Guvernului să ceară conducerilor tuturor instituțiilor publice să-și facă publice rapoartele de activitate pentru anul 2014 până la data de 31 martie 2014.