O zi din viaţa bătrânului Osama bin Laden

O zi din viaţa bătrânului Osama bin Laden

Imagini publicate recent ni-l arată pe fostul lider al-Qaida albit şi gârbovit, în timp ce vecinii vorbesc despre familia "fantomă" care locuia lângă ei.

Un bătrânel gârbovit care urmăreşte la televizor ştirile despre el însuşi, dar suficient de preocupat de imaginea sa în exterior - aşa ni-l înfăţişează pe Osama bin Laden materialele video difuzate sâmbătă de Pentagon.

Clipurile, filmate în interiorul complexului securizat din oraşul pakistanez Abbottabad, unde liderul al-Qaida a şi fost ucis, au fost găsite de soldaţii americani pe CD-urile şi hard diskurile calculatoarelor din casa pe care au luat-o cu asalt acum o săptămână.

Înfăşurat într-o pătură veche şi cu un fes pe cap, Osama bin Laden apare într-unul din materialele video adus de spate, cu o barbă albă, aşezat într-o cameră sărăcăcioasă în faţa unui televizor vechi pe care se derulează imagini cu el însuşi în timpul unui jurnal de ştiri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alt clip este o înregistrare a unui mesaj pe care Bin Laden intenţiona să îl trimită Statelor Unite, cel mai probabil înregistrat în octombrie sau noiembrie 2010, potrivit oficialilor americani. În aceste imagini, liderul al-Qaida apare însă cu barba vopsită, scrie ziarul "New York Times". Alte trei clipuri sunt înregistrări ale unor repetiţii făcute de Bin Laden pentru alte mesaje adresate lumii.

Ferit de ochii lumii

Numeroasele gărzi de corp pe care le avea înainte au făcut loc unui anturaj limitat la doar două persoane: curierul său pakistanez, care îi aducea informaţii din exterior stocate pe un stick de memorie, şi fratele acestuia, care se ocupa de gospodărie şi cumpăra şi cele necesare traiului familiei Bin Laden. La o săptămână după raidul armatei americane, vecinii oferă acum detalii despre familia retrasă care locuia în complexul securizat.

Cei doi fraţi pakistanezi care îngrijeau familia Bin Laden erau feţele pe care vecinii le vedeau cel mai des, când mergeau la rugăciuni la moscheea din apropiere. Nu invitau niciodată pe nimeni la ei în casă şi nici nu acceptau să meargă în vizită la alţii. Femeile din casa înconjurată cu ziduri înalte şi acoperite cu valuri de sârmă ghimpată ieşeau pe poartă acoperite cu burqa, doar însoţite de bărbaţi şi numai ca să urce imediat într-o maşină. Osama bin Laden, bătrânelul pe care agenţii CIA îl supravegheau dintr- o locuinţă apropiată atunci când ieşea la plimbare în curtea casei, nu a ieşit niciodată din complexul securizat.

Atunci când copiii vecinilor au dat din greşeală o minge peste gardul înalt, familia Khan, cum era cunoscută în cartier, le-a dat 50 de rupii ca să îşi cumpere una nouă. Când au angajat muncitori din zonă pentru a ridica locuinţa în 2004, cei doi fraţi le-au plătit salarii duble. Au explicat atunci că banii proveneau din mici afaceri, precum speculă valutară.

"Nu ne-au spus niciodată de ce veniseră de fapt acolo", a declarat unul dintre vecini. În realitate, cei doi fraţi pakistanezi erau fiii unui apropiat al lui Bin Laden. Unul dintre fiii fostului lider al- Qaida, Khalid, se însurase cu una din surorile celor doi loco tenenţi, au dezvăluit recent surse pakistaneze.

Contrar speculaţiilor care au circulat ani la rând, Osama bin Laden era perfect sănătos la cei 54 de ani ai săi, le-a declarat anchetatorilor pakistanezi una din cele trei soţii ale fostului lider al-Qaida care locuiau cu el.