Evenimentul Zilei > EVZ Special > O țară a rămas fără numerar, din cauza pandemiei. La ce soluție a apelat
O țară a rămas fără numerar, din cauza pandemiei. La ce soluție a apelat

O țară a rămas fără numerar, din cauza pandemiei. La ce soluție a apelat

Monetaria națională din Argentina a luat o decizie extremă pentru a face rost de numerar.

Argentina este nevoită să ia măsuri extreme pentru a face față cererii de numerar. Astfel, soluția aleasă a fost importul de bancnote, deoarece monetăria sa naţională nu poate face față creşterii emisiunilor de bancnote ale băncii centrale. Dar şi a unei inflaţii de peste 40%.

Decizia monetariei argentiniene de a importa bancnote este o premieră în ultimii cinci ani, aceasta crescând și achiziţiile de hârtie utilizată în producţia de bancnote, au declarat surse din apropierea acestui dosar.

1.300 miliarde de pesos, de la Banca Centrală a Argentinei către guvern

Ritmul emisiunilor de bancnote a crescut în ultimele luni pe măsură ce Banca Centrală a Argentinei a tipărit pesos. Guvernul de la Buenos Aires i-a folosit pentru a achita pentru planurile de stimulare după pandemie. De la începutul anului şi până la ora actuală, Banca Centrală a Argentinei a transferat către guvern aproximativ 1.300 miliarde de pesos, respectiv 19 miliarde de dolari.

Valoarea nominală a bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie a crescut cu 80% în luna iulie a acestui an față de luna iulie a anului precedent. Ritmul mare de majorare a preţurilor bunurilor de consum conduce şi la nevoia de numerar al gospodăriilor.

Monetăria argentiniană funcţionează acum la capacitate maximă, pentru prima dată după 2015. De asemenea şi-a accelerat achiziţiile de materie primă din străinătate pentru producţia de bancnote, au declarat surse anonime.

Potrivit acestora, compania suedeză Crane Currency furnizează Argentinei hârtia pentru producţia bancnotelor de 1.000 de pesos. Iar compania rusească de stat Goznak asigură hârtia pentru bancnotele de 200 de pesos.

Licitaţie internaţională pentru importul a 250 milioane de bancnote

În Monitorul Oficial a fost publicat un anunţ privind o licitaţie internaţională pentru importul a 250 milioane de bancnote în valoare de 500 de pesos fiecare.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Monetăriei, dacă licitaţia va avea succes, nu vor mai fi probleme în aprovizionarea cu bancnote. Un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a spus că instituţia nu a descoperit probleme apărute din cauza numărului insuficient de bancnote.

Capacitatea monetăriei argentiniene de a face faţă cererii de numerar a fost subminată la începutul acestui an. Atunci, pentru prima dată în istorie, Guvernul de la Buenos Aires a anulat planurile privind tipărirea de bancnote de 5.000 de pesos.

Designul noii bancnote era finalizat în luna martie, planurile fiind apoi abandonate. Potrivit surselor, dacă ar fi fost introduse în circulaţie bancnote de 5.000 de pesos, monetăria argentiniană ar fi putut aproviziona ţara cu suficiente bancnote, potrivit agerpres.ro.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: