Evenimentul Zilei > Actualitate > O SUMĂ URIAȘĂ a generat un SCANDAL IMENS la finalul festivalului UNTOLD
O SUMĂ URIAȘĂ a generat un SCANDAL IMENS la finalul festivalului UNTOLD

O SUMĂ URIAȘĂ a generat un SCANDAL IMENS la finalul festivalului UNTOLD

Festivalul Untold a reprezentat un succes de casă pentru organizatori, dar un scandal imens aruncă semne serioase de întrebare asupra lor, așa cum susține presa locală.

Astfel, conform ziardecluj.ro, organizatorii UNTOLD ar fi confiscat premeditat banii de pe cardurile celor care au participat la festival și nu au mai apucat să îi cheltuiască. Jurnaliștii din Cluj acuză că informarea despre modul în care puteau fi recuperați acești bani nu s-a făcut astfel încât publicul să cunoască toate detaliile procedurii, iar organizatorii UNTOLD s-au apărat spunând că din punct de vedere legal și moral nu au ce să își reproșeze.

„Departamentul de comunicare ne spune că termenul limită până la care festivalierii au putut să își recupereze banii necheltuiți, respectiv luni, 8 august, ora 10, ar fi fost anunțat într-un comunicat de presă pe care l-ar fi remis în data de 26 iulie. Spre știința comunicatorilor Untold, un comunicat de presă este adresat unor redacții care decid dacă vor să îl publice sau nu (nota bene: redacția Ziar de Cluj oricum nu a primit acest comunicat); faptul că s-a trimis un comunicat de presă nu înseamnă automat că acesta ajunge și la publicul larg, care, de altfel, nici nu are vreo obligație să citească acele ziare cărora li s-a trimis un comunicat.

În plus, pe pagina de comunicate de presă Untold, ultimul comunicat postat este din data de 5 iulie:

Reprentanții Untold ne spun că acest termen de retragere al banilor este stipulat în punctul 8 al regulamentului festivalului, lucru incorect, fiind de fapt stipulat în subpunctul 8 de la punctul 3; este o altă aroganță stupidă, să presupui că 300 000 de festivalieri se vor uita pe pagina festivalului strict la subpunctul 8, din stufosul regulament. Acesta nu este un mod onest de informare. Pentru a se justifica cu privire la gafa semnalată de Ziar de Cluj, această țeapă cu parfum de premeditare a confiscării banilor rămași pe carduri, ei ne spun că și în ultima zi a festivalului au anunțat pe site-ul lor oficial că se prelungește termenul de ridicare al banilor până luni, 8 august, ora 22. O minciună ușor de demontat, deoarece imediat după trimiterea comunicatului pe care vi l-am prezentat, am verificat din nou site-ul și exact aceeași oră 10 (fără a.m., fără p.m.) zace nemodificată și la ora actuală:

Deci, 300.000 de festivalieri, după 4 nopți de distracție, nu aveau nicio obligație să consulte un regulament făcut în mod vădit ticălos, numai cu îndatoriri din partea festivalierilor și cu nicio obligație din partea organizatorilor. Dacă organizatorii voiau să dovedească bun-simț și nu premeditare în a rechiziționa niște bani care nu li se cuvin, ar fi găsit o modalitate onestă de a le returna banii tuturor celor cărora le-au rămas pe card; sau, măcar ulterior, în aceste zile, ar fi anunțat că acești bani sunt la dispoziție pentru a fi recuperați de către cei care doresc, măcar o săptămână după consumarea evenimentului, în locații și prin modalități ușor accesibile. Sau, măcar ar fi întrebat dacă cei care nu doresc să își recupereze acești bani sunt dispuși să îi lase la Untold pentru a servi unei cauze nobile – orice cauză nobilă s-ar gândi departamentul de PR că i-ar coafa.

Că tot vorbim despre bani (mulți bani), îi rugăm pe cei de la Untold să ne spună cum vor fiscaliza aceștia (cum vor fi prinși în contabilitate ca foloasea în urma căror servicii?) – asta apropo de toate restanțele de plată pe care ediția anterioară a festivalului le-a lăsat în urmă, chiar dacă s-au spălat pe mâini, creând un SRL în locul Federației Share pe care, ca ultimii țepari, au lăsat-o plină de datorii”, arată jurnaliştii de la ziardecluj.ro într-o replica la adresa unui comunicat al organizatorilor UNTOLD.