Directorul FBI, Christopher Wray, a trimis o scrisoare tribunalului care judecă solicitările de eliberare a mandatelor de supraveghere (FISC), în care afirmă că „regretă profund” numeroasele erori pe care serviciul său le-a făcut pentru a obține aprobarea de urmărire a lui Carter Page, fost consilier electoral al lui Donald Trump.

„FBI are cel mai mare respect pentru această Curte și regretă profund erorpiel și omisiunile identificate de către Biroul Inspectorului General”, scrie Wray în scrisoarea adresată FISC vineri.

Un judecător al FISC a dispus pe 17 decembrie ca FBI să răspundă până vineri, 10 ianuarie, cu un plan pe care îl are în vedere pentru a rezolva problemele semnalate de Inspectoratul General (IG) al Departamentului de Justiție, privind obținerea mandatului de supraveghere a lui Carter Page.

Raportul IG, dat publicității pe 9 decembrie, identifică 17 erori sau omisiuni pe care FBI le-a săvârșit în solicitarea unui mandat împotriva lui Carter Page.

Documentul afirmă că agenții FBI au ascuns informații care contraziceau bănuielile serviciului că Page lucra ca agent al Rusiei în timp ce făcea parte din echipa electorală a lui Trump.

Agenții FBI au omis de asemenea să divulge informațiile care ridicau semne de întrebare privind credibilitatea și motivațiile lui Christopher Steele, un fost spion britanic, angajat de conducerea Partidului Democrat pentru a face investigații în legătură cu Donald Trump.

În solicitatea unui mandat pentru Carter Page, FBI s-a bazat mai ales pe dosarul întocmit de Steele lui Trump și despre care însuși fostul spion avea să recunoască că era alcătuit în majoritate zdrobitoare din speculații fără dovezi.

Wray, care apreluat conducerea FBI la o lună după aprobarea celui de-al patrulea și ultim mandat de urmărire, a declarat că una dintre măsurile pe care o are în vedere va fi de a utiliza cazul Page ca studiu de caz în cursurile de formare a agenților FBI.

„Personalul FBI va fi informat despre erorile și omisiunile care au fost comise în solicitările mandatelor împotriva lui Carter Page și în procesele asociate”, scrie Wray.

Șeful FBI a anunțat ca termen limită pentru implementarea măsurilor data de 30 aprilie.

În dosarul său, care a stat la baza obținerii mandatelor, Steele a scris că Page și alți membri ai echipei de campanie a lui Trump fac parte dintr-o „bine pusă la punct conspirație a cooperării” cu Rusia pentru a influența alegerile din 2016, potrivit raportului Inspectoratului General. Raportul mai afirmă de asemenea că FBI a folosit alegația că Page este agent al Rusiei, fără a ține seama de alte elemente care o contraziceau.

Investigația procurorului special Robert Mueller a demontat ideea că Page ar fi fost agent al Rusiei.

Carter Page, un fost ofițer de marină, nu a fost pus sub acuzație în timpul anchetei. Un raport privind această anchetă notează că anchetatorii nu au descoperit nici o dovadă că echipa de campanie electorală a lui Donald Trump a conspirat împreună cu Rusia pentru a influența alegerile  sau a acționat ca agent al Rusiei.

Principala sursă de informații pe care Steele s-a bazat pentru a-și alcătui dosarul anti-Trump le-a spus agenților FBI în ianuarie 2017 că fostul spion britanic a exagerat și deformat informațiile pe care le-a plasat în dosar.

Steele însuși a declarat agenților FBI că una dintre sursele sale pentru respectivul dosar era un „fanfaron”, căruia îi plăcea să „exagereze”.

Toate aceste informații au fost ascunse de FBI atunci când a completat cererea pentru mandatul de supraveghere.

De asemenea, un agent FBI a „uitat” să dezvăluie că CIA îl informase în august 2016 că Page era un „contact operațional” al Agenției.