Evenimentul Zilei > International > O nouă țară din UE prelungește starea de urgență. Cazurile de contaminare au explodat
O nouă țară din UE prelungește starea de urgență. Cazurile de contaminare au explodat

O nouă țară din UE prelungește starea de urgență. Cazurile de contaminare au explodat

În faţa creşterii numărului de contaminări cu noul tip de coronavirus, Cehia a prelungit, joi, starea de urgenţă până pe 23 decembrie

 

Republica Cehă a înregistrat miercuri 6.402 de noi cazuri de contaminare, cel mai ridicat număr după 19 noiembrie, bilanţul total fiind de 563.333 de contaminări şi 9.226 de decese cauzate de COVID-19 în această ţară cu 10,7 milioane de locuitori.

„Dacă situaţia va continua să se agraveze, va trebui să înăsprim şi mai mult măsurile luni”, a declarat ministrul ceh al sănătăţii, Jan Blatny. Starea de urgenţă facilitează luarea de decizii de către guvern pe timp de criză.

Guvernul ceh a relaxat restricţiile pe 3 decembrie, autorizând redeschiderea restaurantelor şi barurilor, a magazinelor nealimentare, a muzeelor şi galeriilor de artă. El a ridicat interdicţia de circulaţie nocturnă şi a autorizat întâlnirile în exterior pentru grupuri de maxim 50 de persoane şi de 10 persoane în interior.

Restaurantele să închid de miercuri la ora 20:00

Guvernul ceh a fost criticat pentru măsurile considerate incoerente şi care nu corespund sistemului cu cinci niveluri introdus în noiembrie, scrie Agerpres.

Mai multe pub-uri din ţară au rămas deschise după orele 20:00 în pofida riscului unor amenzi substanţiale.

Republica Cehă s-a confruntat cu o explozie a numărului de contaminări în toamnă, cu circa 15.000 de noi cazuri pe zi, şi de atunci are probleme în gestionarea epidemiei.

Avertizare MAE

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cetățenii români pot călători în Republica Cehă în orice scop, cu condiția completării online, în prealabil, a Formularului de Localizare a Pasagerului și a prezentării la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în orice alt stat UE și care nu este mai vechi de 72 de ore. În cazuri excepționale, testul poate fi realizat și în termen de 5 zile de la intrarea în Republica Cehă. Până la anunțarea rezultatului, persoana în cauză nu se poate deplasa pe teritoriul ceh.

Formularul poate fi completat prin accesarea paginii de internet: https://plf.uzis.cz/. După completarea formularului, persoanele în cauză vor recepționa un e-mail de confirmare, pe care trebuie să îl păstreze pentru a-l prezenta, la cerere, autorităților cehe.

Sunt exceptați de la aceste obligații cetățenii români care călătoresc pentru cel mult 24 ore în Republica Cehă din motive de sănătate, familie, muncă sau afaceri, care prezintă un grad ridicat de urgență.

Sunt exceptați de la obligativitatea completării formularului online și de la testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 toate persoanele, inclusiv cetățenii români, care tranzitează Republica Cehă, cu condiția ca durata tranzitului să nu fie mai mare de 12 ore.