O măsură promovată de Germania, va fi aplicată și lucrătorilor din România

O măsură promovată de Germania, va fi aplicată și lucrătorilor din România

Programul redus de muncă, măsură promovată de Germania cu denumirea Kurzarbeit, va fi introdus și în România, dar numai pentru anumite domenii de activitate.

Guvernul a anunțat că va subvenționa cu 75% diferența dintre salariul normal, încasat de un lucrător și cel pe care acesta îl va primi de la angajator pentru un program redus de muncă. Măsura va fi introdusă printr-o ordonanță de urgență și va fi intitulată, „Program flexibil de muncă.

De prevederile acesteia vor beneficia doar doar anumite societăți comerciale, a căror cifră de afaceri a scăzut cu 10%, în luna în care vor beneficia de schema, comparativ cu luna similară a anului trecut.

Mai mult, măsura guvernamentală se va aplica doar pentru o perioadă scurtă de timp, între 3 și 6 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform acestui proiect, Guvernul are în vedere aplicarea măsurii doar în agricultură, turism, organizări de evenimente și HoReCa, considerate domeniile cele mai afectate pandemia provocată de noul coronavirus.

Actul normativ propus de Guvern prevede ca plata salariului brut pentru fiecare angajat, beneficiar al măsurii de muncă flexibilă, se va împărți între angajator și stat.

Cel dintâi, angajatorul, va acoperi valoarea pentru cel puțin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, iar statul va suporta 75% din diferența între salariul de bază brut conform contractului de muncă, plătit înainte de perioada de criză și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii programului.

Ordonanța de Urgență va modifica va modifica Codul Muncii, iar „Programul flexibil de muncă” va fi introdus doar în situații excepționale, adică în stare de urgență sau de alertă. Măsura nu va avea caracter permanent.

Proiectul de act normativ mai prevede ca modificarea programului va fi anunțată angajatului cu cel puțin trei zile lucrătoare înainte să intre în vigoare și, în plus, angajatorul va avea obligația să informeze sindicatul sau reprezentanții salariaților anterior comunicării deciziei către angajat.

Costurile necesare implementării programului redus de lucru vor fi acoperite prin Programul SURE al Uniunii Europene.

E război! Pensionarii pregătesc atacul la banii angajaților. Pilonul II, în pericol major

Ce se întâmplă în următoarele 30 de zile: „Este vorba de Ordonanța de urgență”