O lume disparuta

O lume disparuta

In timp ce localitati minuscule precum Urziceni si Mioveni se mandresc cu echipe care fac furori in Liga I la fotbal, multe orase n-au nicio reprezentanta pe prima scena.

Fotbalul romanesc a pierdut o multime de echipe galonate din orase mari. Acum la moda sunt formatiile fara palmares, multe dintre ele din orase mici, care, cu putin efort, si-ar putea inghesui toata populatia in tribunele unui stadion. EVZ a facut o radiografie a numelor marilor disparute, dar si al marilor orase care privesc cu jind la performantele de care se bucura cetatenii din Urziceni si Mioveni . CFR Cluj, liderul detasat al Ligii I, se lupta cu sanse mari pentru primul titlu din istoria de 100 de ani a clubului, desi in urma cu cinci ani, se zbatea in negura diviziei C. Unirea Urziceni, un club care reprezinta un oras de numai 19.000 de locuitori, este insa marea surpriza a sezonului. O echipa promovata de numai doi ani se bate pentru prezenta, in premiera, in cupele europene.

Poli Timisoara, o formatie cu un trecut incert, dar si un viitor nesigur, si FC Vaslui, un alt club aparut pe prima scena de numai trei ani, se lupta de la egal la egal cu granzii Steaua, Dinamo si Rapid, pentru locurile de cupele europene. La mijlocul clasamentului se regaseste si Dacia Mioveni, un „new-entry” incepand cu acest sezon, care reprezinta o localitate cu numai 36.000 de locuitori.

In schimb, in zona retrogradarii, se zbat echipe cunoscute din orase mari: „U” Cluj, Farul Constanta, UTA si Universitatea Craiova. Procesul de „improspatare” a oraselor cu echipe in prima divizie pare a nu se opri aici. CS Otopeni, Concordia Chiajna, Delta Tulcea, FC Botosani, Liberty Salonta si Muresul Deva au sanse la o promovare istorica in Liga I.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate aceste echipe fara istorie si palmares, care reprezinta localitati medii si mici, au avut norocul sa fie sustinute de cate un patron darnic si au profitat de colapsul financiar in care s-au zbatut echipe mult mai cunoscute si din orase cu posibilitati financiare mult mai mari. Fotbalul romanesc a pierdut o multime de echipe titrate, care au castigat cupe si campionate sau au avut cateva prezente in cupele europene, iar acum asteapta ca altele sa-si cladeasca un palmares.

Victimele comunismului In fotbalul romanesc au existat doua epoci care au „ingropat” o multime de echipe „grele”. Instalarea regimului comunist le-a fost fatala cluburilor cu „origini nesanatoase”. Venus, Ripensia, Chinezul, Unirea Tricolor, Olimpia si Carmen sunt doar cateva dintre numele mari sterse de pe harta fotbalului romanesc de cei veniti la putere pe tancurile sovietice.

Dintre cele 20 de echipe care au castigat cele 80 de campionate din Romania, 13 au disparut (11 pana la sfarsitul anilor ‘40!), iar doua sunt in Liga a II-a! Dintre cele 15 echipe care au cucerit Cupa Romaniei, sase au „sucombat”, iar trei sunt in divizia secunda. 28 de titluri si opt Cupe au fost cucerite de grupari disparute intre timp.

N-au rezistat tranzitiei Dupa Revolutia din 1989, a urmat un alt val de desfiintari. Procesul n-a mai fost brusc si dramatic ca la sfarsitul anilor ‘40, ci lent, dar previzibil. Echipele n-au mai disparut peste noapte, ci au agonizat ani la rand. Inter Sibiu, ASA Targu Mures, Prahova Ploiesti, CSM Resita, Chimia Ramnicu-Valcea si Corvinul Hunedoara sunt doar cateva dintre echipele disparute in tranzitie. Altele se zbat in ligile inferioare. FCM Bacau, FC Brasov, FC Arges, Progresul Bucuresti si Sportul Studentesc au trecut de la duelurile din cupele europene la cele din liga secunda.

CFR Timisoara, FC Bihor, Unirea Alba Iulia se zbat la acelasi nivel, desi altadata faceau senzatie pe prima treapta. Cel mai rau se prezinta echipele-simbol din nord-vestul tarii. FC Baia Mare, care a jucat cu Real Madrid in Cupa Cupelor, si Olimpia Satu Mare sunt echipe de pluton in Liga a III-a!

Alti „liliputani”

Urziceniul (19.000 de locuitori) si Mioveniul (36.000 de locuitori) nu sunt primele localitati mici care au echipa in Liga I la fotbal. De-a lungul anilor, prin „Divizia A” s-au mai perindat echipe mici, precum Avantul Reghin, Vulturii Lugoj, Industria Sarmei Campia Turzii, Gaz Metan Medias, Mica Brad si FC Onesti, dar toate au avut prezente efemere. Unirea Urziceni vrea sa fie insa prima reprezentanta a unui oras mic care sa obtina calificarea in cupele europene.