O fostă secretară a Partidului Șor, mărturii spectaculoase în instanță. Traseul banilor pleca de la Kremlin

O fostă secretară a Partidului Șor, mărturii spectaculoase în instanță. Traseul banilor pleca de la Kremlin Primăria lui Boc, înfrântă în două litigii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O fostă secretară a Partidului Șor, care a avut în atribuții suburbiile Chișinăului, a fost audiată ca martoră în procesul de judecată privind finanțarea ilegală a formațiunii. Femeia a povestit cum primea bani pentru onorariile protestatarilor, cum a fost jefuită și de ce a cerut protecție de la stat, în momentul în care s-a simțit amenințată.

La termenul de marți, 16 aprilie, martora a povestit că a început să lucreze în Partidul Șor în mai 2022, fiind responsabilă de oficiile Stăuceni, Cricova, Grătiești și Tohatin. Ulterior, a devenit vice-președintă a oficiului din sectorul Râșcani al capitalei. În această calitate, organiza adunări generale ale partidului și proteste antiguvernamentale.

Partidul Șor, finanțat, cel mai probabil, de Kremlin

Ea a precizat că se ocupa de conceperea listelor cu numele celor care veneau la proteste, fotografia câte 10-20 de persoane, ca să confirme că acestea au participat la manifestație, și trimitea listele și pozele superiorilor săi prin aplicația Telegram. Peste două săptămâni după protest, ea primea sumele pe care le repartiza apoi protestatarilor.

Femeia a povestit că la primele manifestații achita fiecărui protestatar câte 200 de lei, iar apoi onorariul a crescut până la 400 de lei. „Erau și din cei care veneau din propria inițiativă”, a spus martora, precizând că și aceștia erau remunerați.

Ne puteți urmări și pe Google News
Ilan Șor și soția sa, Jasmin

Ilan Șor și soția sa, Jasmin. Sursa foto: captură video

Pentru a plăti protestatarii, ea și o colegă de partid primeau câte 800.000 – 1 milion de lei în genți sau pungi. De exemplu, odată, ele au ridicat banii de la reședința partidului, altă dată – de la persoane necunoscute, dintr-un automobil parcat lângă o benzinărie din capitală. Ulterior, femeile mergeau acasă la una dintre ele, unde numărau banii și îi repartizau.

Dezvăluiri incredibile făcute de o martoră

Martora a mai declarat că, la un moment dat, colega sa a fost telefonată de secretara Marinei Tauber, care i-a transmis de unde să ia geanta. Ultima dată, ele ar fi primit bani pentru proteste la sfârșitul anului 2022, dar au fost jefuite când intrau în scara blocului. Potrivit ei, la fața locului a venit deputata Reghina Apostolova, în calitate de reprezentantă a partidului.

În aprilie 2023, procurorii au anunțat că au trimis în instanță dosarul penal împotriva unui tânăr care a furat de la „două fete” 500.000 de lei care aparțineau Partidului Șor.

Martora a mai spus că nu știe de unde exact veneau banii: „Între noi, se vorbea că Partidul Șor e finanțat de la Moscova”, conform moldova.europalibera.org.