Evenimentul Zilei > Social > O fetiță de șase ani, salvată de la o căsătorie aranjată în schimbul ștergerii unei datorii a familiei
O fetiță de șase ani, salvată de la o căsătorie aranjată în schimbul ștergerii unei datorii a familiei

O fetiță de șase ani, salvată de la o căsătorie aranjată în schimbul ștergerii unei datorii a familiei

Naghma Mohammad, o copilă de șapte ani din Afganistan, a fost salvată, de un binefăcător anonim, de la o căsătorie pe care tatăl ei fusese obligat să o aranjeze pentru a scăpa de o datorie de 2.500 de dolari, relatează CNN.

Anul trecut, familia Mohammad a fost nevoită să se refugieze din calea rebelilor din sudul Afganistanului intr-o tabără de la periferia orașului Kabul. Din păcate, Taj Mohammad, soția sa și cei nouă copii ai lor au avut de înfruntat și aici ororile unei trai lipsit de mijloace financiare. Iar tragedia s-a instalat definitiv în viața lor după ce soția și băiatul lor de trei ani au înghețat de frig, micuțul pierzându-și viața în final.

Pentru a putea plăti cheltuielile de spitalizare și celelalte costuri necesare întreținerii familiei, Taj a împrumutat 2.500 de dolari, iar când și-a dat seama că nu poate restitui banii, a fost nevoit să accepte să-și mărite fata, de doar șase ani, cu băiatul de 19 ani al celui care i-a dat banii.

"A fost o decizie cumplită. Toată lumea renunță la copii, dar să o dau pe Naghma într-o asemenea manieră a fost ceva îngrozitor", povestește tatăl fetiței.

Când au aflat despre acest caz, organizațiile pentru drepturile omului au reacționat imediat și au contactat-o pe avocata americană Kimberley Motley, care și-a oferit, din 2008, sprijinul de specialitate avocaților din Afganistan. Imediat ce a aflat despre situația disperată a fetiței, Kimberley a reușit să convoace o reuniune a sfatului bătrânilor, cunoscut sub numele de Jirga, și a anulat căsătoria micuței. Mai mult decât atât, un binefăcător anonim a oferit familiei Mohammad suma necesară pentru a-și acoperi datoria.

"Sunt foarte bucuroasă că Naghma nu a fost nevoită să se mărite de la o vârstă atât de fragedă. Dar aș vrea să mă asigur că va avea parte de o educație potrivită și că va reuși în viață", spune avocata.

La rândul său, tatăl fetiței mărturisește că, atunci când și-a dat seama că nu-și va putea plăti datoria, "am avut senzația că cineva m-a aruncat în foc și, apoi, altcineva m-a salvat. Kim a fost foarte bună cu mine și sunt gata să îi urmez orice sfat".