Evenimentul Zilei > Actualitate > Verdictul favorabil lui Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni
Verdictul favorabil lui Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni

Verdictul favorabil lui Ponta, dat de o comisie dubioasă care nu s-a întâlnit niciodată. Dovezile primelor minciuni

Decizia că lucrarea de doctorat a premierului este "curată" pare, mai degrabă, o intoxicare a presei. Raportul, catalogat chiar de Consiliul Naţional de Etică drept "scurgere de informaţii", nu este semnat de nimeni şi pare venit din neant.

Comisia tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Evaluare (CNE), cea care a dat verdictul favorabil premierului, este alcătuită din trei-cinci membri, pe care CNE refuză să îi dezvăluie.
UPDATE 14.50: Niciun profesor de la Universitatea de Vest nu a fost desemnat să facă parte din comisia care a analizat doctoratul premierului. Rectorul Marilen Pirtea susţine că nu i s-a cerut să desemneze un cadru didactic pentru analizarea lucrării. Reamintim că aseară a apărut, pe surse, un raport întocmit de Comisia tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Etică (CNE), în care aceasta arăta că lucrarea premierului nu reprezintă un plagiat. Reprezentanţi ai CNE au declarat că din comisia care a analizat lucrarea au făcut parte 3-5 profesori de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza din Iaşi”. Rectorii ultimelor instituţii menţionate au infirmat însă acest lucru. Până la această oră, rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, nu a putut fi contactat.
UPDATE 14.35: Niciun profesor titular de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” nu a reprezentat universitatea în cadrul comisiei care a dat verdictul în cazul Ponta. Rectorul universităţii, Vasile Işan, a decarat că nu i s-a cerut niciodată să desemneze un profesor pentru această comisie. „Dacă s-a spus că ar fi vorba de un profesor care predă la noi, poate e un profesor asociat care a participat la această comisie în nume personal, nu ca reprezentant al universităţii”, spune Vasile Işan.
Rectorul mai spune că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi nu mai are niciun reprezentant în Consiliul Naţional de Etică, din care face parte comisia amintită. „În vechiul consiliu, care a fost desfiinţat de ministrul interimar Pop, am avut doi profesori, acum nu mai e niciunul”, arată Işan.
Mâine aflăm cine a analizat lucrarea
Conform Gabrielei Catană, purtător de cuvânt al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (în cadrul căreia funcţionează CNE), membrii acestei comisii sunt profesori de la Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara. „Nu pot să spun încă numele lor, nici măcar nu le ştiu, dar, cel mai probabil, aceste informaţii vor fi făcute publice mâine, după întâlnirea membrilor Consiliului Naţional de Etică”, a spus Gabriela Catană.
Profesorii s-au întâlnit doar online
Ea precizat că cei 3-5 profesori care alcătuiesc comisia nu s-au întâlnit niciodată faţă în faţă pentru analiza lucrării, toată procedura desfăşurându-se în mediul virtual. Gabriela Catană mai spune că raportul apărut în presă ar putea să nu fie cel real. „Nu ştim cum a apărut, am încercat să mergem pe cursul evenimentelor să vedem care e sursa, dar nu am ajuns la nicio concluzie”, a spus ea.
O grabă ciudată
Apariţia acestui verdict este cel puţin dubioasă, dat fiind faptul că, în acest moment, Consiliul Naţional de Etică este în plin proces de reorganizare, după ce trei membri au demisionat zilele trecute, printre ei aflându-se inclusiv preşedintele Teodor Petrescu. Mai mult, în şedinţele de până acum nu s-a discutat cazul Ponta, membrii consiliului spunând că au alte priorităţi.
Cel mai probabil, scurgerea de informaţii a fost dirijată pentru a contracara un eventual verdict de plagiat care ar putea veni din partea Universităţii din Bucureşti. Reamintim că membrii Comisiei de Etică din cadrul Universităţii din Bucureşti se întâlnesc astăzi. Universitatea a anunţat că, în cadrul acestei întâlniri, se vor face câteva analize, dar nu se va da încă verdictul final. În privinţa credibilităţii, Universitatea este totuşi în avantaj, neavând interese politice. Consiliul naţional de Etică însă se află în subordinea Ministerului Educaţiei, condus în acest moment de Ecaterina Andronescu.
Cu câteva zile în urmă, Universitatea din Bucureşti a fost atenţionată, subtil, chiar de Ecaterina Andronescu, ea sugerând că un eventual verdict de plagiat ar putea duce la pierderea şcolii doctorale. Un alt element de presiune a venit din partea Consiliului Naţional de Etică, acesta arătând că este singurul îndreptăţit să se pronunţe în cazurile în care sunt implicaţi demnitari.
CITEŞTE ŞI:
Comisie a Consiliului naţional de Etică: Ponta NU a plagiat, lucrarea are doar „deficienţe”
Furtul lui Victor Ponta, între comiţii şi comitete. Ecaterina Andronescu ameninţă Universitatea din Bucureşti