Evenimentul Zilei > Actualitate > O altă latură a Centenarului. Soldați, arme și momente de respiro
O altă latură a Centenarului. Soldați, arme și momente de respiro

O altă latură a Centenarului. Soldați, arme și momente de respiro

Împlinirea a 100 de ani de la Marea Unirea a însemnat și o multitudine de proiecte dedicate Centenarului și românilor din prezent și din trecut.

Expoziția „Afganistan”, realizată de jurnalistul Ilie Pintea, va fi prezentată la Los Angeles, în cadrul evenimentelor organizate de Consulatul General cu ocazia Centenarului, după care va mai rămâne o vreme în SUA.

 

„Afganistan: chipuri ale războiului” prezintă fotografii realizate din 2013, de când  jurnalistul însoțește batalioanele românești în teatrul de operații. Sunt atât fotografii cu militarii în acțiune, cât și momentele lor de respiro – o chitară uitată pe un rucsac ori bocancii aliniați la dormitoare, noaptea. De asemenea, sunt multe portrete ale afganilor întâlniți în misiunile desfășurate în satele din jurul Kandaharului, iar chipurile lor exprimă poate mai bine decât cuvintele felul în care trăiesc acolo.

 

„Expozția a fost vernisată în premieră anul trecut, tot de Ziua Națională, în baza militară de la Kandahar, fiind prima expoziție realizată până acum în teatrul de operații. A fost un moment trăit cu emoție maximă, mai ales că ideea acestei expoziții a pornit de la ultimul omagiu pe care am vrut să i-l aduc sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, ucis în septembrie în Afganistan – l-am însoțit într-o misiune și am fost jurnalistul care i-a luat ultimul interviu”, transmite jurnalistul.

 

 

Cosmin Dumitrescu, consulul general al României la Los Angeles a anunțat că expoziția va ajunge și în Washington DC. „Fotografiile vor fi expuse la Consulatul General al României la Los Angeles în perioada 1 Decembrie – 25 Ianuarie. După aceea intenționez să le transfer pe Coasta de Est pentru a fi expuse la Ambasada Românei la Washington DC și la Institutul Cultural al României la New York (deja am discutat cu conducerile celor două instituții). Expoziția o voi anunța în cadrul recepției oficiale, pe care o ofer, în data de 29 noiembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României, autorităților americane, corpului consular acreditat la Los Angeles și celor mai de seama reprezentanți ai comunității româno-americane din sudul Californiei. Receptia va avea loc la Los Angeles, la Olympic Collection Center, și invitații vor putea admira o parte dintre fotografii chiar în eleganta sală unde are loc recepția. În cadrul recepției oficiale sopranele Angela Stewart și Daniela Podobea, acompaniate de pianistul Claudiu Ilie, vor oferi un scurt recital care va cuprinde inclusiv prelucrări clasice din folclorul românesc”, a spus ambasadorul.

 

Ilie Pintea, jurnalist, corespondent de război al Radio România Actualități, susține că expoziția este și un elogiu pentru românii care luptă, chiar și în prezent, în Afganistan. „Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, și așa s-a întâmplat și cu incursiunile mele în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-am întâlnit acolo, din 2013 și până acum, are o poveste. Am călătorit cu militarii români în mai multe baze din această țară a contrastelor, am văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp, și am adunat chipuri ale războiului, 

Acum, când celebrăm un secol de la Marea Unire, cred că suntem datori să ne arătăm respectul nu doar față de eroii care au făcut posibilă existența statului modern, ci și față de cei care, chiar în aceste clipe, luptă în Afganistan, alături de Coaliția NATO. Să privim cu recunoștință la trecut și cu încredere la viitor, acordând aprecierea cuvenită eroilor neștiuți care fac ca parteneriatul româno-american să nu fie doar un tratat oficial, ci colaborarea și camaraderia dintre oameni. 

Pentru că oamenii fac istoria, iar eu sunt mândru că am putut fi acolo unde se scrie o clipă de istorie, documentată și prin aceste fotografii”, susține Ilie Pintea.

 

Joi, a fost prezentată la Brigada Multinațională Sud-Est Craiova, unde voi primi Emblema de Onoare a Statului Major General, conferită cu ocazia aniversării a 90 de ani de Radio România, pentru activitatea desfășurată în teatrul de operații Afganistan. Expoziția e organizatăde Radio România, care tocmai a celebrat 90 de ani, și care de aproape un deceniu se dezvoltă constant în online și new media.