La o primă vedere este o soluție rațională, care urmărește consolidarea dreptei și deschide calea unei alianțe care l-ar putea învinge pe Victor Ponta. Se vehiculează din nou lozinca „răului cel mai mic”, aflat în confruntare cu un rău absolut pe nume PSD.

Am mari rezerve că această combinație va fi victorioasă. Nu vreau să fiu un taliban al purității morale, incapabil să accepte nuanțe de gri. Probabil că eu însumi, în turul doi al alegerilor prezidențiale, îl voi accepta pe candidatul acestei alianțe și voi vota în consecință. Dar prezidențialele sunt o bătălie strânsă, care stă în câteva sute de mii de voturi. Sunt oameni pe care dacă vrei să-i scoți din casă cred că trebuie să le oferi ceva mai mult decât „votați răul cel mai mic”. Este evident că lozinca aceasta nu a funcționat la europarlamentare. Fostele formațiuni din ARD au luat scorul din 2012, plus rămășițele partidului lui Dan Diaconescu.

Ați văzut modul în care Ponta a confiscat mai toate temele dreptei conservatoare: familie, armată, patriotism, biserică. Observați tandrețurile pe care le lansează către alegătorii liberali: a redus niște taxe, a eliminat altele, economia crește spectaculos. Trebuie să se facă diferența între viitoarea alianță anti-PSD și actuala coaliție de guvernământ. Singurul teritoriu pe care Ponta poate fi atacat este lupta cu corupția. Dar nu poți să duci, credibil, o astfel de bătălie, când în tabăra „anti-” îi ai pe Vosganian, Chițoiu, Akos Mora, Maraian Câmpeanu sau Victor Paul Dobre. Nu vei convinge astfel, oricât de disperat ar fi electoratul să nu-l lase pe Ponta la Cotroceni pentru următorii zece ani.

De aceea, viteza cu care Blaga s-a aruncat în brațele lui președintelui demisionar Crin Antonescu, înainte de congresul PNL, trecând peste orice principii, nu este decât o acțiune de salvare a unor lideri faliți. Ponta nu va fi bătut cu astfel de șmecherii ieftine.