Evenimentul Zilei > Actualitate > Nume mari din IT ameninta Vista lui Microsoft
Nume mari din IT ameninta Vista lui Microsoft

Nume mari din IT ameninta Vista lui Microsoft

Mai multe companii din industria IT si a telecomunicatiilor au depus o plangere la Comisia Europeana impotriva Microsoft, acuzand cel mai mare jucator de pe piata software de practici anticoncurentiale prin noua versiune a Windows - Vista, anunta Reuters.

Versiunea Vista va fi lansata oficial marti, pe 30 ianuarie. La doua zile distanta, pe 1 februarie, Bill Gates, actionarul majoritar si fondatorul Microsoft, va ajunge la Bucuresti.

Pe lista celor care vor sa puna bete in roate noii versiuni a Windows se afla si nume bine-cunoscute din industria IT: RealNetworks, dar si IBM, Nokia, Sun Microsystems, Adobe, Red Hat, Linspire si Opera. Acestea s-au reunit sub umbrela Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile (CESI).

Motivele de nemultumire

De data aceasta, companiile de IT se plang ca Microsoft va incerca sa impuna pe piata noi protocoale si limbaje folosite pentru internet – XAML, folosindu-se de baza mare de utilizatori pe care o are Windows pentru a scoate de pe piata celelalte companii, care folosesc limbajele clasice.

"Vista este primul pas facut de Microsoft pentru a-si extinde dominanta si pe internet", sustin reprezentantii CESI.

Microsoft mai are in spate o sanctiune rasunatoare, din 2004, cand compania a fost amendata de Comisia Europeana cu o suma-record de 500 de milioane de euro.

Motivul: Windows se vinde la pachet cu alte programe – de exemplu Windows Media Player, blocand piata pentru ceilalti concurenti. De asemenea, decizia Comisiei Europene obliga Windows sa dezvaluie producatorilor de software codurile sistemului de operare. Decizia a fost contestata de Microsoft.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: