Numărul românilor care au nevoie de ajutor din Italia, în creştere

Numărul românilor care au nevoie de ajutor din Italia, în creştere

Evoluţia îngrijorătoare a şomajului din Italia a condus la mărirea numărului de persoane care sunt nevoite să ceară sprijinul asociaţiilor de caritate, pentru a supravieţui.

La Rimini, în nord-estul Italiei, reprezentanţii asociaţiei Caritas au afirmat că în prezent ajută cu 222 persoane mai mult decât în primul trimestru al anului trecut. Din cei 886 care au beneficiat în această săptămână a Paştelui catolic de o masă caldă, majoritatea au fost români.

Pentru prima oară în nouă ani, Italia se confruntă cu o creştere accentuată a ratei şomajului. Dacă pentru anul precedent rata şomajului în Peninsulă a fost de 6,7%, pentru acest se aşteaptă ca aceasta să ajungă la 7,8%.

Estimări îngrijorătoare Având în vedere prezenţa unor comunităţi puternice de imigranţi, numărul şomerilor din cadrul acestora, pe întreaga perioadă a anului trecut, a ajuns la 8,5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, mare parte a românilor care sunt fără un loc de muncă în Italia sau care vor rămâne fără serviciu în următoarele luni este aşteptată să revină în ţară. Ministerul Muncii de la Bucureşti  a declarat recent că aşteaptă între 250.000-300.000 de români din Italia şi Spania, ţările europene cu cele mai mari comunităţi, să se întoarcă acasă.

În România, estimările din acest prim trimestru indică peste 800.000 şomeri până la finele anului.