Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu este de acord cu desfiintarea taxei de prima inmatriculare.
Sebastian Vladescu a precizat ca nu are de gand sa accepte nicio conditie impusa de specialistii europeni referitoare la aceasta taxa.
''Nu vrem sa desfiintam taxa. Nu vrem. Este o decizie politica a guvernului roman. Vrem sa gasim solutii impreuna cu oficialii de la Comisia Europeana, dar in conditiile in care vrem sa mentinem taxa pentru a proteja mediul'', a spus Vladescu.
Ministrul Finantelor a recunoscut ca aceasta taxa este discriminatorie. Potrivit expertilor europeni ar trebui sa se platesca la orice inmatriculare, nu doar la prima. Vladescu nu este de acord cu aceasta propunere.
''O sa se ia o decizie poate anul viitor, in toamna. Poate ca vom castiga daca vom respecta cererile lor sau poate ca vom pierde. Dar scopul va fi atins'', a subliniat ministrul.
''Taxa va functiona si in Romania nu vor intra un anume numar de masini poluante. Guvernul si-a stabilit scopul si este gata sa se confrunte cu Comisia si, la sfarsit, fie ca pierde fie ca va castiga masura impusa isi va fi atins scopul. Mie asta mi se pare activitate guvernamentala coerenta'', a incheiat Sebastian Vladescu.
Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.
Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.