Și chiar despre asta este vorba în ultima vreme, despre certitudine. Bill Gates, după ce a omorât 500.000 de copii indieni, a creat un virus, ca să vină la momentul oportun cu un vaccin salvator prin care să controleze omenirea, dar atenție la tehnologia 5G, care vă va invada intimitatea, casele și gândurile. Pandemia este o invenție, rudele decedaților au primit bani din partea medicilor pentru a-și da acordul stabilirii cauzei morții: COVID-19.

Nu aveați cum să vă ascundeți de aceste scenarii, dacă nu ați ieșit din izolare în ultimele trei luni și ați părăsit planeta. Problema unei enormități este că seamănă cu un dispozitiv explozibil. Nu știi de unde să începi dezamorsarea. Iar câmpul minat al rețelelor de socializare este vast. Este cel mai mare front al războiului ideologic și social care a existat vreodată.

Există o aplecare a omului spre senzațional, spre povești, spre conspirații. Și nu de ieri, de azi. „Legendele Olimpului” sună atractiv, dar pentru majoritatea cititorilor sunt doar legende. Cum să explici, dialectic, logic, că un doctor nu poate negocia cauza morții unui pacient cu rudele acestuia? De unde ar veni banii și cum s-ar face plata? Cash, prin virament bancar sau prin vouchere? O dispută verbală pe Facebook pare din start un război inutil.

Sunt două tipuri de emițători ai fake news-urilor. Cei care lansează fonfleul din plictiseală, din curiozitate sau din convingere, sperând în efectul bulgărelui de nea. Și cei care o fac precis, cu interese bine definite. Cei din urmă țin de secția „dezinformare” a structurilor organizate, pentru care nimic nu este lăsat la voia întâmplării.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE