La 30 aprilie, Royal Navy a raportat că nava de patrulare HMS Mersey tocmai a preluat de la Marina Franceză rolul de a însoți și monitoriza corveteta multirol rusă Boiky (clasa Steregouchtchi), însoțită de nava auxiliară Akademik Pashin, o navă de aprovizionare-alimentare intrată în serviciu la 20 ianuarie.

Surprinzător sau nu, aceste două nave rusești navigau pe canalul Mânecii, în timp ce noul submarin nucelar francez de atac Suffren urma să înceapă testele pe mare.

Suficient pentru a hrăni multe speculații, mai ales că Akademik Pashin
fusese deja localizată în largul coastei franceze (spre Baie de Seine), la mijlocul lunii aprilie, în compania remorcherului Nikolai Chiker.

În plus, potrivit site-ului specializat HI Sutton și Naval News, această navă a fost deja raportată în sector pentru a realimenta Yantar , o navă rusă aflată în subordinea Direcției principale de cercetare în ape profunde (GUGI) , care urma să tranziteze „oportun” canalul Mânecii, după o misiune de câteva luni în Atlanticul de Nord.

„Oportun” pentru că, dacă nu erau măsurile luate pentru pandemia Covid-19, Suffren și-ar fi inceput testele pe mare chiar în acel moment.

Potrivit HI Sutton, nava-cisternă Akademik Pashin, care a rămas în largul Cherbourg timp de 10 zile, poate avea capacitatea de a colecta informații – ceea ce nu a fost confirmat. Dar, spune HI Sutton, „toate navele de război au potențialul de a aduna informații dacă se află la locul potrivit la momentul potrivit”.

Deci, acest lucru este valabil pentru corveta Boiky, care are sonar și diverși alți senzori, scrie Zone Militaire.

Acestea fiind spuse, cele două nave rusești au părăsit Baie de Seine la 26 aprilie, în timp ce Suffren a făcut prima sa ieșire a doua zi, sub protecția, în special, a navelor de patrulare Aramis, Pluvier și Flamant.

Akademik Pashin este una din cele mai noi nave rusești și este suspectată că ar fi putut furniza date despre Suffren, date ce urmează să fie colectate în „biblioteca” rușilor.

 

foto: navalnews