La deschiderea oficială a noului sediu al BND, Merkel a spus că "Germania are nevoie de un serviciu de informații externe puternic și eficient mai urgent decât oricând".
În trecut, serviciul de informații al Germaniei era răspândit în mai multe sedii din Germania, iar vechiul său centru principal se afla în orașul Pullach din landul Bavaria.
Acum, aproximativ 4000 din cei 6.500 de angajați ai BND lucrează în inima capitalei germane. Centrul de prelucrare a datelor BND, de supraveghere tehnică, precum și unitățile de instruire vor rămâne în Pullach, lângă München.
Cu toate acestea, decizia a fost criticată de fostul președinte al BND, Gerhard Schindler, care a declarat vineri pentru RBB-Inforadio că este un "punct slab faptul că unitatea de supraveghere tehnică a rămas în Pullach".
Potrivit lui Schindler, această situație ar "complica activitatea de supraveghere desfășurată de serviciu", dar și cooperarea cu sediul central. "Nu există niciun motiv rezonabil sau logic pentru această separare a BND".
Construcția noului sediu al BND a costat aproximativ 1,1 miliarde de Euro, mult peste cele 720 de milioane de Euro planificate inițial pentru investiție.
"Buna echipare a autorităților este absolut esențială, mai ales atunci când este vorba de securitatea cibernetică", a subliniat Merkel, adăugând că securitatea IT va fi o sarcină din ce în ce mai importantă pentru viitor.
Politicianul Konstantin von Notz, membru al Partidului Verzilor, consideră că este o mare oportunitate această mutare a BND în capitală. Domnul Notz a declarat vineri pentru Funke Media Group că "legătura cu controlul parlamentar, confirmarea și proporționalitatea propriei activități și ancorarea statului de drept în inima democrației noastre trebuie să devină imaginea de sine inalterabilă a celui mai mare serviciu de informații din Germania".