Noul Hyundai ix20 sau cum să-ţi sperii clienţii chiar şi când oferi reducere

Noul Hyundai ix20 sau cum să-ţi sperii clienţii chiar şi când oferi reducere

Hyundai a lansat comercial în România monovolumul compact ix20 cu un preţ minim de listă superior cu 2.349 de euro celui regăsit în oferta modelului înfrăţit Kia Venga.

Într-un univers auto care se concentrează de la an la an pe grupuri şi alianţe ce înglobează tot mai multe mărci, aflat într-o permanentă nevoie de eficientizare a costurilor, platformele tehnice utilizate la comun devin regulă obligatorie.

Cu alte cuvinte, modele din aceeaşi clasă oferite de producători diferiţi ajung să se deosebească, în linii mari, doar prin nume, (mai mult sau mai puţin) prin design şi prin preţ.

Este şi cazul celui mai nou autoturism lansat de Hyundai în România - monovolumul compact ix20.

Modelul prezentat la Salonul auto de la Paris din această toamnă este "fratele" bun al MPV-ului Venga, comercializat de Kia, producător care face parte din acelaşi grup auto sud-coreean. 

Hyundai ix20 şi Kia Venga sunt dezvoltate pe o platformă comună, utilizează aceleaşi motoare şi etalează o siluetă şi dimensiuni similare.

Unde se deosebesc, totuşi, radical, cel puţin în România? La preţuri. Situaţia este cel puţin ciudată, întrucât şi unul, şi celălalt vizează acelaşi grup de cumpărători. Cu alte cuvinte, nu există o poziţionare clar diferită, ca în cazul Volkswagen - Audi (vezi cazurile Polo - A1, Golf - A3 sau Passat - A4).

Aşadar, Hyundai vinde monovolumul său cu minim 16.728 de euro, în timp ce Kia îl comercializează pe al său de la 14.379 de euro. Şi într-un caz, şi în celălalt, TVA este inclusă, iar preţul este cel de listă, indicat şi de site-urile oficiale ale importatorilor.

În ambele situaţii, este vorba de versiuni echipate cu un motor pe benzină de 1.4 litri (90 CP), cu performanţe identice şi dotări comparabile.

Hyundai oferă, în luna decembrie, un discount de lansare, care aduce preţul de bază al modelului ix20 la un nivel inferior, dar încă mai mare ca al monovolumului înrudit: 14.686 de euro cu TVA.

Numai că nici Kia nu vinde în această perioadă Venga la preţul de listă. După reducerea pe care o aplică, cea mai accesibilă versiune costă 12.802 euro cu TVA.

Diferenţa de preţ dintre cele două este mai mică dacă luam în calcul promoţiile aplicate (circa 1.884 de euro, în loc de 2.349 de euro), dar chiar şi aşa, rămâne inexplicabil de mare pentru două maşini care se pot confunda.

Hyundai ix20 şi Kia Venga concurează cu modele precum Honda Jazz (preţ minim de listă: 14.855 de euro cu TVA), Citroën C3 Picasso (14.276 de euro cu TVA) sau Opel Meriva (13.745 de euro cu TVA).

Ne puteți urmări și pe Google News