Evenimentul Zilei > International > Noroc cu vecinii! Presa de la Sofia explică de ce e Bulgaria „imună” la imigranți
Noroc cu vecinii! Presa de la Sofia explică de ce e Bulgaria „imună” la imigranți

Noroc cu vecinii! Presa de la Sofia explică de ce e Bulgaria „imună” la imigranți

Sigur v-ați pus întrebarea de ce, în plină criză a imigranților la granițele Greciei, vecinii noștri de la sud de Dunăre nu au nicio problemă... Să fie vorba numai de relația de prietenie pe care premierul bulgar o are cu președintele turc Recep Erdogan? Nici vorbă, mai e ceva la mijloc- Sofia e foarte atentă să nu-i supere prea tare nici pe greci, nici pe turci. Toate detaliile vin din presa bulgară.

Potrivit site-ului bulgar Sega, „Bulgaria se află într-o poziţie deosebit de delicată. Bulgaria nu își permite să îşi înrăutățească relațiile cu vecinii (Turcia și Grecia n.r.). Cu ambele ţări împărțim statutul de membru NATO, iar cu Atena suntem şi în Uniunea Europeană. Turcia este cea mai mare economie din regiune și este unul dintre actorii geopolitici principali în Balcani, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Grecia oferă o alternativă de acces la Mediterana la Strâmtori, ceea ce ar deschide noi oportunități mari pentru economia bulgară.

Problema este că interesele Atenei și Ankarai se ciocnesc într-o asemenea măsură, încât e extrem de dificil pentru Sofia să își dezvolte relațiile bilaterale cu fiecare țară separat. Un exemplu evident în această privință sunt proiectele energetice. În luna februarie a acestui an, președintele Ciprului (cu alte cuvinte, al părții grecești a insulei), Nikos Anastasiadis,

a vizitat Sofia. În Bulgaria, s-a întâlnit cu omologul său bulgar, Rumen Radev, iar principalul subiect de discuție între șefii de stat a fost legat de planurile pentru transferul gazelor naturale din estul Mediteranei în Europa. „Bulgaria sprijină acordul dintre Israel, Cipru și Grecia privind construcția conductei de gaze EastMed, care este de o importanță deosebită pentru diversificarea energetică a regiunii și a Europei”, a declarat Radev în faţa lui Anastasiadis.

 

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: