Evenimentul Zilei > Economie > Nord Stream 2: Polonia nu uită și nu iartă! Amendă de 6,5 miliarde de euro  pentru Gazprom
Nord Stream 2: Polonia nu uită și nu iartă! Amendă de 6,5 miliarde de euro  pentru Gazprom

Nord Stream 2: Polonia nu uită și nu iartă! Amendă de 6,5 miliarde de euro  pentru Gazprom

Polonezii au multe polițe de achitat rușilor și nu pierd nicio ocazie. Ultima lovitură vizează Gazprom, Iată ce scrie La Tribune.

Polonia consideră Nord Stream 2 o ameninţare pentru securitatea aprovizionării energetice europene. Gazprom este liderul Nord Stream 2, dar o jumătate din finanţări este asigurată de companiile germane Uniper şi Wintershall, anglo-neerlandeză Shell, austriacă OMV şi franceză Engie.

 

Autoritatea de concurenţă poloneză a amendat gigantul rus Gazprom cu peste 29 de miliarde de zloţi (6,46 de miliarde de euro) pentru că a construit gazoductul Nord Stream 2 fără acordul ei.

UOKiK a mai amendat alte cinci societăţi participante la finanţarea acestui proiect de aproape 10 miliarde de euro care urmăreşte să dubleze capacităţile de export de gaz rusesc prin marea Baltică.

 

Urmează amenzi pentru Uniper, Wintershall, Shell, OMV şi compania franceză Engie?

 

Gazprom este lider al Nord Stream 2, dar o jumătate din finanţări este asigurată de companiile germane Uniper şi Wintershall, anglo-neerlandeză Shell, austriacă OMV şi franceză Engie.

Grupul rusesc şi-a anunţat intenţia de a contesta amenda, dând asigurări că nu încalcă nicio regulă antitrust poloneză.

 

Sancţiuni americane încetinesc şi ele proiectul

 

Polonia consideră Nord Stream 2 o ameninţare pentru securitatea aprovizionării energetice europene.

„Realizarea acestui proiect de investiţie creşte dependenţa economică faţă de gazul rusesc, nu numai în cazul Poloniei, ci şi al altor state europene”, a declarat Tomasz Chrostny, preşedintele UOKiK.

Construcţia gazoductului, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, este practic încheiată; doar un tronson de 120 km în apele daneze mai rămâne de asamblat.

Lucrările au fost întrerupte în decembrie anul trecut, grupul helveto-neerlandez Allseas, specializat în lucrări submarine, suspendându-şi activităţile la proiect din cauza unor sancţiuni stabilite de Statele Unite.

https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/energie-environnemen nord-stream-2-la-pologne-inflige-une-amende-de-6-5-milliards-d-euros-au-russe-gazprom-859191.html 

Autoare: Agnieszka Barteczko şi Oksana Kobzeva

Traducere: Rador