Evenimentul Zilei > International > Nord coreenii serbează Ziua Soarelui și a președintelui etern
Nord coreenii serbează Ziua Soarelui și a președintelui etern

Nord coreenii serbează Ziua Soarelui și a președintelui etern

Zeci de mii de nord-coreeni şi-au omagiat ieri liderii cu ocazia Zilei Soarelui, care marchează ziua de naştere a fondatorului regimului, cea mai importantă din calendarul ritual al acestei ţări.

Decedat în 1994, Kim Ir Sen s-a născut la 15 aprilie 1912. Fiul său, Kim Jong II, i-a succedat la conducere, înainte ca nepotul său Kim Jong Un să moştenească puterea, la sfârşitul lui 2011. Nord-coreenii sunt crescuţi de la naştere în cultul acestei dinastii şi toate comemorările legate de familia Kim sunt pentru regim o ocazie de a-şi consolida puterea, transmite Agerpres.

De dimineaţă, un aflux constant de nord-coreeni s-a îndreptat spre colina Mansu din Phenian, unde două statui gigantice ale lui Kim Ir Sen şi Kim Jong II domină capitala. Batalioane de soldaţi, membri ai unităţilor muncitoreşti, familii, tineri căsătoriţi, turişti, toţi s-au aliniat în faţa monumentului, la baza căruia au depus flori.

Puterea reală în Coreea de Nord este deţinută de Kim Jong Un şi de membrii cei mai apropiaţi ai familiei sale, iar bunicul lui, chiar dacă a decedat în 1994, rămâne oficial „preşedintele etern”.