Pericol de noi viituri în Moldova. Boc: "Situaţia e mai gravă decât la TV"
- Vladimir Tism ăneanu
- 30 iunie 2010, 16:33
Administrația Națională Apele Române a trimis, în jurul orei 15.00, către autoritățile locale o avertizare privind riscul producerii de viituri în bazinele râurilor Suceava și Moldova.
Ca urmare a precipitațiilor importante cantitativ înregistrate în ultimele 3 ore în bazinele Suceava și Moldova, se vor produce creșteri rapide de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare pe Pozen, Sucevița si Soloneț (afluenți ai Sucevei), pe Putna, Izvorul Giumalău, Moldovița, Suha (afluenți ai Moldovei). Iar prin propagare, creșteri de niveluri și debite cu depășiri ale cotelor de apărare pe râul Suceava (pe sectorul Tibeni-Itcani) și pe Moldova (pe sectorul Fundul Moldovei-Gura Humorului). Hidrologii au emis o avertizare de cod roşu pentru râurile Siret şi Prut, valabilă până mâine, la ora 16.00. În jurul orei 14.30, maximul viiturii de pe Siret ajunsese în zona Hălăuceşti, judeţul Iaşi, iar apa mai are 50 de centimetri până să inunde zona. Hidrologii susţin că nivelele maxime se vor menţine câteva ore, iar în cursul nopţii viitura va ajunge, prin propagare, în zona Nicolae Bălcescu-Roman. Autorităţile dau asigurări că pe sectoarele Hălăuceşti-Roman garda digurilor, de circa 40-100 centimetri, este suficientă în situaţia în care nu apar incidente. (Maria Craus) Pe râurile Moldova, Bistriţa, Oltul Superior şi Mijlociu, Târnava Mică şi Mare este cod portocaliu. În această dimineaţă, meteorologii au prelungit avertizarea cod galben de ploi, care va fi valabilă până mâine dimineaţă, la ora 9.00. Miniştrii pleacă în teritoriu Premierul Emil Boc a subliniat, la finalul şedinţei de Guvern, că toţi membri Cabinetului vor pleca în zonele afectate de inundaţii, pentru a lua măsuri împreună cu autorităţile locale. "După această sedinţă de guvern, niciun ministru nu are o prioritate mai mare decât prezenţa în teritoriu", a afirmat Boc, apreciind că imaginile prezentate la televizor "reflectă numai o parte din tragismul situaţiei", iar oamenii nu au văzut aşa ceva de "40-50 de ani". Potop în Suceava O ploaie torenţială de două ore a provocat un dezastru în judeţul Suceava. Oamenii din localitatea Milişăuţi s-au uitat neputincioşi cum apa le-a inundat curţile şi a intrat în case. Ei se plâng că nu au fost avertizaţi înainte să-i lovească viitura şi că autorităţile nu au trimis jandarmi să îi ajute. În prezent, un elicopter MAI, în care se află secretarul de stat Dan Carlan şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur, survolează întreg judeţul pentru a putea interveni rapid în zonele izolate, unde sunt persoane sinistrate.
Potrivit centralizării de la ora 13.00, nu mai puţin de 68 de localităţi afectate, din care 10 nu au nici în prezent curent electric, 1.275 de persoane evacuate, 5 morţi, 310 persoane izolate, 43 de case distruse, 3.116 case avariate, din care 157 sunt în pericol de prăbuşire, 689 izolate. De asemenea, au fost distruse 103 poduri şi 434 de podeţe, iar alte 69 de poduri şi 234 de podeţe sunt avariate. „Instituţia Prefectului Judeţului Suceava a primit de la Guvernul României, ieri, ajutoare constând în 2.500 conserve carne de porc, 2.500 conserve pateu, 7.000 l apă şi 500 pături. În cursul zilelor de ieri şi astăzi, au fost distribuite toate aceste ajutoare”, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt a Prefecturii Suceava, Monica Tătaru.
173 de oameni din localităţile afectate de ploi au solicitat asistenţă medicală, potrivit dr. Marinela Grădinaru, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. „În majoritatea cazurilor a fost vorba de acutizarea unor boli cronice, în special cardiace. Consultaţiile au fost oferite de medicii de familie”, a punctat responsabilul DSP. Potrivit Ministerului de Interne, în 26 de localităţi din judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi a fost instituită stare de alertă.
22 de morţi şi mii de persoane evacuate
Potrivit bilanţului prezentat de ministrul Vasile Blaga, 22 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza apelor revărsate şi alte peste 7.000 au fost evacuate din case. Sinistraţii sunt din judeţele Neamţ, Suceava şi Botoşani, unde ploile nu s-au oprit încă. Dunărea a depășit cotele istorice Mai mult decât atât, debitele Dunării sunt în continuă creştere, pe sectorul Brăila-Galaţi, unde se înregistrează şi un fenomen de remuu, apele fluviului intrând pe cursul râului Siret.
„Dunărea deja a depăşit la Galaţi şi Brăila cotele istorice din 2006. Ne apropiem de 16.800 de metri pe secundă, chiar dacă debitul este controlat la Porţile de Fier. Nu mai curge Siretul în Dunăre, curge Dunărea în Siret", a declarat în această dimineaţă Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor, adăugând că autoritățile trebuie să se concentreze pe acest sector. Blaga a mai precizat că au fost făcute demersurile pentru a accesa fondul de solidaritate al Comisiei Europene, deoarece pagubele ar putea depăşi 0,6% dn PIB. Ieri, premierul Emil Boc a anunţat că famiile celor care şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor vor primi câte 5.000 de lei.