Evenimentul Zilei > Actualitate > Premiul Nobel pare ACONTAT de Universitatea Harvard. REUȘITA cercetătorilor a făcut înconjurul lumii
Premiul Nobel pare ACONTAT de Universitatea Harvard. REUȘITA cercetătorilor a făcut înconjurul lumii

Premiul Nobel pare ACONTAT de Universitatea Harvard. REUȘITA cercetătorilor a făcut înconjurul lumii

Revoluție în lumea chimiei. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au reușit să își adjudece premiul Nobel, susțin specialiștii, prin ultima creație.

Cu ajutorul laserelor, chimiştii de la Universitatea Harvard au creat o moleculă în urma unei reacţii chimice extrem de controlate. Aceştia au ţinut într-o „pensetă optică” un singur atom de sodiu, iar cu ajutorul altui laser au ţinut un atom de cesiu.

Ambii atomi au fost răciţi la o temperatură de doar a 10.000-a parte dintr-un grad peste zero absolut, scrie Science News.

Cercetătorii au mişcat aceste pensete mai aproape una de alta, până când laserele s-au suprapus, astfel încât cei doi atomi au intrat în coliziune. Un al treilea laser a oferit o explozie de energie care a ajutat atomii să creeze molecula de sodiu-cesiu, conform precizării autorilor studiului publicat pe 12 aprilie în revista Science, informație preluată de descopera.ro.

„Crearea moleculelor atom cu atom poate permite oamenilor de ştiinţă să studieze coliziunile atomice în cel mai controlat mediu posibil, dar şi să observe modul în care acestea se comportă în izolare. Cercetătorii pot folosi pensetele optice pentru a crea molecule cu anumite proprietăţi cuantice”, a precizat Kang-Kuen Ni, chimist la Harvard şi co-autor al studiului. „Aceste molecule pot stoca qubiţi de date în viitoarele computere cuantice”.