Evenimentul Zilei > Justitie > Nicușor Constantinescu a aflat decizia! Soluția este definitivă UPDATE
Nicușor Constantinescu a aflat decizia! Soluția este definitivă UPDATE

Nicușor Constantinescu a aflat decizia! Soluția este definitivă UPDATE

Judecătoria Medgidia a decis modificarea regimului de detenție a fostului președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, soluția fiind definitivă. Instanța a dispus repartizarea lui în regim de executare deschis. Decizia nu putut fi pusă în practică la penitenciarul Poarta Albă, unde Nicușor Constantinescu era încarcerat, el fiind transferat, rapid, în altă unitate de detenție.

UPDATE ora 22: 26 Contrar celor transmise de Penitenciarul Poarta Albă, pentru EVZ, Nicușor Constantinescu nu ar fi fost transferat  la altă unitate de detenție. Reprezentanții familiei fostului președinte al Consiliului Județean Constanța au contactat EVZ, cu puțin timp în urmă, anunțând că Nicușor Constantinescu este încă la Poarta Albă: “Nu este și nu a fost  mutat nicăieri. Este la Poarta Albă la Spital. Cei de la penitenciar au mințit in comunicat”.

Potrivit Judecătoriei Medgidia, în urmă cu câteva zile s-a admis contestația formulată Nicușor Constantinescu împotriva încheierii din 24 iulie 2019 dată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate pentru Penitenciarul Poarta Albă. “Desfiinţează încheierea dată de judecătorul de supraveghere a privării de libertate pentru Penitenciarul Poarta Albă în dosarul nr. 604/2019 şi raportul comisiei constituite în baza art. 32 din Legea nr. 254/2013 nr. 698 din 16.07.2019. Dispune modificarea regimului de executare stabilit de comisia constituită, din regim închis, în regim deschis. Dispune repartizarea petentului condamnat Constantinescu Nicușor Daniel în regimul de executare deschis. Definitivă“.

Se pare însă că dispoziția instanței din Medgidia, de repartizare a lui Nicușor Constantinescu în regimul de executare deschis, nu a putut fi pusă în practică. Cel puțin asta au dat de înțeles reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă, contactați de EVZ: “Cu privire la informațiile solicitate, vă aducem la cunoștință că persoana în cauză nu este custodiată în prezent la Penitenciarul Constanța – Poarta Alba. Unitatea unde se află încarcerat un deținut intră în categoria datelor cu caracter personal pentru a căror prelucrare presupune consimțământul persoanei respective”.

Fiica lui Nicușor Constantinescu își arată, astăzi, indignarea pe Facebook. “În data de 13.09.2019, tatălui meu i-a fost acceptată cererea de schimbare a regimului de executare a pedepsei din regim închis in regim deschis (de către Judecătoria Medgidia). Din data de 13.09.2019 (adică de 5 zile !!!) încerc să fac o programare la vizită cu pachet la Penitenciarul Poarta Albă (ca și cum nu am altceva de făcut decât să trimit mailuri la penitenciar din oră în oră ca să binevoiască stimabilii angajați să răspundă). Cu toate că decizia Judecătoriei Medgidia este definitivă și executorie, Penitenciarul Poarta Albă REFUZĂ să îl mute la REGIM DESCHIS și să mă programeze la vizită! SECURIȘTILOR, veți plăti toți, până la ultimul, cu vârf si îndesat pentru aceste abuzuri si umilințe! PE LUMEA ASTA!”

Nicușor Constantinescu are trei condamnări definitive, fostul președinte al CJ Constanța aflându-se în detenție din iunie 2016 când a fost condamnat la cinci ani închisoare, cu executare, în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal. În februarie 2019 a primit alți cinci de închisoare, cu executare,  în dosarul Retrocedărilor de terenuri din Constanța, iar în luna iulie a.c. a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul “perdelelor forestiere”.

El este judecat și în alte dosare penale, cele mai multe pentru abuz în serviciu. Dosarul fundațiilor “Fantasio” și „Thalia” în care Nicușor Constantinescu și Cristian Zgabercea, fostul său consilier, și ulterior producător general al TVR, au fost condamnați, în primă instanță, la Constanța, la opt ani de închisoare, cu executare, respectiv  patru ani şi opt luni de închisoare, cu executare, se judecă, mâine, 19 septembrie, la Curtea de Apel Galați, unde a fost strămutat în luna iunie 2019. Se analizează apelul inculpaților și, în același timp, cu contestația DNA, care a cerut pedeapsa maximă pentru condamnați. Nu este exclus ca Nicușor Constantinescu să fi fost dus la Penitenciarul de maximă siguranță Galați.