Editura Evenimentul si Capital

Văcăroiu DEZVĂLUIE CEA MAI MARE HOŢIE din România. Se întâmplă de 27 de ani. Cifre fabuloase

Nicolae Vacaroiu
Autor: | | 20 Comentarii | 13982 Vizualizari

Preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu a declarat astăzi, la Senat, că administraţiile locale "fură" bani proveniţi din taxele şi impozitele încasate de la contribuabili. El a spus că, de exemplu, într-o comună se fură într-un an 800.000 lei.

"Într-o comună, vă dau exemplul de săptămâna trecută, se fură într-un an 800.000 lei din impozitele şi taxele locale preluate de la cetăţeni. Declaraţia casierului, responsabilului, primarului, casierul ia totul asupra lui. Cazuri dintr-astea avem 1-2 pe săptămână. Cel mai simplu control este verificarea casieriei. Se iau pe un an de zile toate chitanţele prin care s-au încasat impozite şi taxe de la populaţia locală, se însumează şi rezultă 1,5 milioane de lei. Verificăm imediat trezoreria şi constatăm că a depus numai diferenţa de 700.000 de lei, iar 800.000 (de lei - n. r.) s-au băgat în buzunar. Ni se spune că au avut probleme cu familia, cu copiii... casierul recunoaşte", a spus Văcăroiu, citat de Agerpres. "Se verifică toate docunentele existente în casierie, toate chitanţele prin care s-au încasat bani de la cetăţeni, apoi suma de bani se compară cu cea depusă de către autoritatea locală la trezorerie. În multe cazuri s-a descoperit că erau depuse doar jumătate din sumele de bani", a explicat Văcăroiu la Comisiile reunite de finanţe şi economică din Senat, unde a fost pentru a discuta despre nemulţumirile administraţiilor locale cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Conturi a României.

Preşedintele Curţii de Conturi a explicat însă că instituţia pe care o conduce doar semnalează posibile nereguli, dar organele de anchetă sunt cele care stabilesc, în final, dacă este sau nu vorba de un furt.

"Nimeni nu e perfect. Sunt destule probleme. Fiecare instituţie are problemele ei şi trebuie să le îndrepte. Şi asta încercăm să facem, să sancţionăm prompt, ca să nu avem probleme.(...) Nu poţi să acuzi niciodată de furt. Decât organul de cercetare penală poate să o facă. Noi numai estimăm dacă sunt elemente de natură infracţională, dar parchetul, fie că este curte de apel, tribunal sau Înalta Curte, sunt cei care decid. Bun, prost, asta-i viaţa", a mai spus preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

Anul trecut, președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, făcea la Interviurile Europa FM bilanțul furturilor de la bugetele publice, central și locale. 2,1 miliarde de euro, nu lei, au furat sau deturnat angajații statului din banii contribuabililor, dezvăluia președintele Curții de Conturi.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI