Evenimentul Zilei > Politica > Ciolacu: Nu există o decizie pentru cine va da premierul. Joia viitoare vom avea Guvern
Ciolacu: Nu există o decizie pentru cine va da premierul. Joia viitoare vom avea Guvern

Ciolacu: Nu există o decizie pentru cine va da premierul. Joia viitoare vom avea Guvern

Negocierile de la Palatul parlamentului dintre PNL, PSD și UDMR pentru formarea guvernului s-au reluat, joi, de la ora 16. La sfârșitul negocierilor nu s-a luat o decizie pentru cine va da premierul. Negocierile dintre PNL și PSD se reiau vineri, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Singurul lucru: am înceracat să creionăm cele două propuneri și structura Guvernului. Nu am ajuns la o discuție să vedem cine are primul ministru. Dacă noi insistăm să nu avem premier, Ministerul de Finanțe să fie la PSD. La fel la PNL. Am avut o discuție pe pachetul social. Părerea celor de la PNL e să nu creștem nicio taxă, nu putem să venim cu o minciună în fața românilor.

Am ajuns la un program, ca joi România să aibă Guvern”, a mai spus Marcel Ciolacu, după negocierile cu cei de la PNL și UDMR.

Liberalii au votat în unanimitate, în ședința de joi a BEX, propunerea lui Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru. în timp ce PSD îl susține pe liderul partidului, Marcel Ciolacu.

Trebuie spus că negocierile dintre PNL și PSD sunt aproape finalizate pe programul de guvernare, însă cele două partide trebuie să își împartă ministerele în viitorul guvern, după stabilirea premierului.

Cîțu face un pas în spate

Liderul PNL, Florin Cîțu, a făcut un pas în spate, la sugestia președintelui Klaus Iohannis renunțând la a mai fi propunerea partidului pentru premier, cedând locul lui Nicolae Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, joi, că social-democraţii au în acest moment o propunere de premier, în contextul în care liberalii au anunţat că propunerea PNL pentru funcţia de premier este Nicolae Ciucă.

„În acest moment PSD are o propunere de prim ministru. Noi mergem la negocieri la ora 16,00 cu cei de la PNL”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD, înainte de plecarea la negocierile de la Parlament.

Întrebat dacă PSD ar putea să îşi schimbe decizia şi să îl accepte pe Ciucă premier, propunere din partea celor 3 formaţiuni politice ce urmează să facă o coaliţie de guvernare, Ciolacu a spus: „În acest moment înţeleg că PNL are altă propunere pentru rotaţie. (…) Nicolae Ciucă este propunerea PNL”.

Liberalii impun condiții dure

Liberalii au spus joi, prin vocea vicepreședintelui PNL Robert Sighiartău, că nu vor accepta o propunere din partea PSD și nici să nu dea primul premier în rotație.

PNL și PSD trebuie să finalizeze programul de guvernare, existând în continuare discuți în zona economică și de justiție.

„Sper ca PSD să aibă înțelepciunea să-l accepte pe Nicolae Ciucă pentru următoarele 18 luni”, a declarat și prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.

Cu câteva zile în urmă, fostul lider liberal Ludovic Orban, exclus acum din PNL, a declarat că nu poate susține ca în fruntea Guvernului să ajungă un fost militar de carieră.