Totul a pornit după ce un organizație de binefacere din Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, a lansat un apel către frizeri, coafori și stiliști să se ocupe gratuit de tunsul și îngrijirea pacienților spitalului respectiv, vechi combatanți.

Marta Katastrofa, un coafor transgen, a fost una din primele persoane care a anunțat că va lucra benevol. Însă în a doua zi de lucru a fost rugat să plece din cauza felului cum venea îmbrăcat.

„Vineri a venit în pantaloni. A doua zi a venit însă provocator într-o fustă, a declarat Oleg Zabrodin, directorul spitalului, pentru site-ul de știri 66.Ru.
„Este liber să tundă câini, dar aici nu mai are ce să caute. Bătrânii noștri nu sunt pregătiți pentru așa ceva”, a declarat Zabrodin, citat și de Moscow Times.

Spitalul din Ekaterinburg i-a precizat Martei Katastrofa că ar putea totuși rămâne dacă și-ar schimba hainele și s-ar demachia, dar Katastrofa a refuzat, anunțând aceasta într-un video publicat pe pagina sa social media Vkontakte.

„Am dreptul să privesc lucrurile cum vreau”, a declarat Katastrofa, adăugând că nu regretă decât faptul că bătrânii nu mai pot apela la ea pentru tunsori gratuite.

Un material video din salonul de frizerie improvizat de voluntari arată că unii veteranii au reacționat pozitiv la munca Martei Katastrofa.

Luni, directorul Oleg Zabrodin a precizat că a închis spitalul pentru „orice fel de voluntari”, afirmând că „nu mai are încredere în populație”.

Este vorba de un al doilea incident de homofobie la Ekaterinburg în mai puțin de o lună. Un student al Universității Economice din Ural a fost amenințat cu exmatricularea după ce administratorii universității au crezut că este gay. Universitatea a admis că supraveghează anturajul studenților pentru a le urmări „caracterul moral”.