Evenimentul Zilei > Vremea > Cod GALBEN și PORTOCALIU de NINSORI și VISCOL. Directorul ANM: „Nu excludem posibilitatea să apară și coduri ROȘII”
Cod GALBEN și PORTOCALIU de NINSORI și VISCOL. Directorul ANM: „Nu excludem posibilitatea să apară și coduri ROȘII”

Cod GALBEN și PORTOCALIU de NINSORI și VISCOL. Directorul ANM: „Nu excludem posibilitatea să apară și coduri ROȘII”

Meteorologii au emis, în această dimineață, o avertizare meteorologică cod galben și portocaliu de ninsori și vânt puternic, valabilă pentru 10 județe și Capitală. Avertizarea intră în vigoare astăzi, la ora 18.00, și expiră duminică, la ora 18.00.

UPDATE. Pe arterele rutiere din zonele aflate sub atenționarea meteorologică de viscol se circulă îngreunat din cauza carosabilului umed, fiind posibil să apară și poleiul, aceleași condiții dificile fiind înregistrate și pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța și A3 București – Ploiești, anunță Centrul Infotrafic al IGPR.
Aceleași condiții dificile de trafic se întâlnesc și pe DN1 București — Ploiești, DN1A Cheia — Săcele, DN2 Urziceni — Buzău, DN3 București — Slobozia, DN5 București — Giurgiu și DN6 tronsoanele București—Alexandria și Strehaia — Turnu Severin.
UPDATE. Avertizarea cod portocaliu de ninsori ar putea fi extinsă, mâine, și pentru județele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, în timp ce judeţele din sud-vestul ţării, precum Mehedinţi, ar putea fi scoase, mâine seară, de sub această atenţionare.
"Viscolul care se anunţă nu este înspăimântător, dar perioada e foarte lungă şi, atunci, nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50 centimetri/mp în 24 ore, să apară şi coduri roşii, nowcasting în prima fază, pentru a respecta parametrii foarte clar stabiliţi cu aceste coduri", a explicat Ion Sandu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în cadrul comandamentului de iarnă organizat la sediul guvernului.
Directorul ANM a recomandat populaţiei să nu plece în afara oraşului dacă nu este absolut necesar, începând cu noaptea de vineri până duminică după-masă.
"În cursul zilei de sâmbătă vor fi două actualizări a codului portocaliu. Este posibil să fie adăugate judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova în cod portocaliu şi sâmbătă seară să scoatem judeţul Mehedinţi din cod. Nu este exclus ca avertizare de cod să fie prelungită până luni. Nu este viscolul înspăimântător care nu a mai fost niciodată, dar este foarte lung. Nu excludem posibilitatea ca, în cazul în care se vor depăşi 50 de centrimetri pe metru pătrat în 24 de ore să apară şi coduri roşii nowcasting, în prima fază, pentru a respecta parametrii stabiliţi cu aceste coduri", a declarat Ion Sandu, la Guvern.
Ninsori și vânt puternic
Avertizarea cod galben de ninsori vizează 16 județe. Astfel, în sudul şi estul ţării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea.
Vitezele vor depăşi la rafală 60…70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum şi în zona Munţilor Banatului, a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, zone unde şi stratul de zăpadă va fi consistent.
Precipitațiile vor fi mixte și se va produce polei, local, în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului şi în Banat, sudul Olteniei şi al Munteniei.
Cantităţile de precipitaţii vor depăşi pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.
În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe. De asemenea, dimineața și noaptea vremea va fi geroasă.
Tot astăzi, meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu de viscol și ninsori, valabil în zece județe și municipiul București.
În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind şi troienind zăpada.
În cursul zilei de mâine și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia. Astfel, în judeţele Giurgiu, Călaraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75-80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Publicat in categoriile: Vremea
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: