Acțiunea Rusiei ar fi venit imediat după ce liderii G7 au decis să impună statului noi sancțiuni.

În prezent, Rusia are zeci de mii de soldați la granița cu Ucraina. Secretarul apărării Chuck Hagel a calificat acțiunea Rusiei de la granița cu Ucraina drept „destabilizatoare într-un mod periculos” și „ foarte provocatoare”.
Sancțiuni din partea G7

Liderii G7 au condamnat vineri acțiunile Rusiei din interiorul și de la granița cu Ucraina, și au anunțat sancțiuni care ar trebui să trimită un mesaj de avertizare Moscovei.

„Am căzut de acord că vom impune sancțiuni adiționale Moscovei. Dată fiind necesitatea de a asigurat un vot democratic la alegerile prezidențiale de luna viitoare din Ucraina, am ajuns la concluzia că vom intensifica sancțiunile punctuale care vor conduce la creșterea costurilor acțiunilor rusești”, au spus liderii G7.

Reacția Grupului G 7 care include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite – a venit la câteva ore după ce președintele Barack Obama a amenințat vineri Rusia cu noi sancțiuni.

Potrivit administrației Obama,fiecare stat din G7 va hotărî ce sancțiuni va impune, măsuri care vor fi „coordonate și complementare dar nu în mod necesar identice”. Primele măsuri ar putea fi luate de SUA chiar începând de luni. Aceste acțiuni vin în contextul în care națiunile din Vest și Guvernul Ucrainei și-au exprimat îngrijorarea privind rolul Rusiei în Europa de Est, mișcările militare ale acesteia și potențialul ca actualul conflict să se extibdă la nivel regional.

Premierul Ucrainei Arseniy Yatsenyuk a acuzat Rusia că vrea să îi ocupe țara,  spunând că Rusia va declanșa al treilea război mondial.

Te-ar putea interesa și: