Evenimentul Zilei > International > New York. Epidemia dă înapoi, începe cearta pe măsurile de izolare
New York. Epidemia dă înapoi, începe cearta pe măsurile de izolare

New York. Epidemia dă înapoi, începe cearta pe măsurile de izolare

Epidemia cu coronavirus din statul New York, epicentrul american, este pe o curbă descendentă, o premieră care alimentează polemicile dintre Donald Trump și guvernatorii statelor privind menținerea măsurilor de izolare.

„Am trecut de punctul maxim, și toate indicațiile în acest moment sunt că ne aflăm într-o fază descendentă”, a declarat duminică guvernatorul din New York, Andrew Cuomo, în comunicatul său de presă zilnic despre epidemie.

Dar, pe măsură ce presiunea pentru relansarea activității economice crește în Statele Unite – țara cea mai afectată de Covid-19 din lume, cu aproape 759.000 de cazuri confirmate și aproape 41.000 de morți -Cuomo a cerut „prudență” pentru „nu nu pune în pericol progresele înregistrate”.

„Continuarea acestei linii descendente va depinde de ceea ce facem”, a spus Andrew Cuomo, care a extins recent măsurile de izolare în statul New York până la 15 mai.

Alte state au început să relaxeze regulile privind distanțarea. Unele plaje din Florida au fost autorizate să redeschidă, duminică, fiind luate luat cu asalt imediat.

De asemenea, guvernatorii din Texas și Vermont au planificat relansarea anumitor activități, cu prudență, începând de luni.

Presiunea asupra autorităților este puternică, în timp ce șomajul a explodat. Manifestările s-au înmulțit de opt zile în statele americane, care denunțau măsuri de izolare judecate ca excesive.

Unele manifestări au numărat cîteva sute de persoane dar, la Olympia, în statul Washington, 2000 de persoane au protestat cerând ridicatea restricțiilor de izolare în acest stat care a fost printre primele lovite de pandemie.

Vineri, președintele Donald Trump a încurajat aceste manifestări, cerând „liberarea” unor state de guvernatorii democrați. Sâmbătă, după zeci de manifestații anti-izolare în mai multe state americane, el a estimat că „unii guvernatori au mers prea departe”, scrie Boursorama.

Comentarii denunțate de unii guvernatori, inclusiv republicani.

Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland, scena unei manifestații de protest, sâmbătă, a spus că „încurajarea oamenilor să protesteze împotriva unui plan asupra căruia tocmai ați făcut recomandări, nu are sens”.

Un alt punct de fricțiune dintre guvernatori și Donald Trump: testele masive de depistare a SARS-CoV-2 necesare pentru a putea relansa economia fără a risca un nou focar al epidemiei.

Guvernul federal dă asigurări că statele au acum la dispoziție o capacitate suficientă de testare, ceea ce mulți guvernatori dezmint.

„Există o capacitate suficientă de testare pentru ca orice stat să intre în faza 1” a redeschiderii economiei, a declarat vicepreședintele Mike Pence pentru Fox News.

Ca parte a recomandărilor emise de Casa Albă statelor pentru a decide cu privire la ridicarea treptată a măsurilor de izolare, această primă fază prevede redeschiderea parțială a anumitor întreprinderi.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: