Nereguli în valoare de 2,5 miliarde € la licitațiile cercetate de CNSC
- Cristina Sb îrn
- 27 iulie 2011, 21:02
2,5 miliarde de euro este valoarea licitațiilor publice la care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a sesizat nereguli în primele șase luni ale anului.
CNSC a emis, în perioada ianuarie-iunie 2011, 928 de decizii prin care a admis contestațiile depuse de operatorii economici. ”În 712 dintre acestea completele de soluţionare a contestaţiilor din cadrul instituţiei au dispus remedierea procedurilor de atribuire a achiziţiei publice, în vreme ce în cazul a 216 decizii au dispus anularea procedurilor de atribuire a achiziţiei publice”, se arată într-un comunicat al CNSC. Valoare licitațiilor cu probleme s-a ridicat la peste 10,4 miliarde de lei, respectiv circa 2,5 miliarde de euro (la un curs semestrial comunicat de B.N.R. de 4,1796 lei/euro, n.r).
Consiliul a anulat licitațiile și a obligat autoritățile publice sau centrale să reia procedura de achiziție în cazul unor contracte a căror valoare totală se ridică la peste 974 de milioane de euro, respectiv peste patru miliarde de lei. În cazul a 714 licitații, CNSC a dispus remedierea problemelor.
A scăzut numărul de contestații depuse la CNSC
Consiuliul Național de Soluționare a Contestațiilor a emis în primele șase luni ale anului 3.030 decizii, fapt ce a însemnat soluţionarea a 3.354 de dosare. Fiecare dintre cele zece complete ale Consiliului a trebuit să rezolve în medie, circa 55 de dosare pe lună.
Acestea au sesizat probleme la o treime dintre licitațiile asupra cărora li sa atras atenția.
Din 3.030 decizii, în 928 s-a dispus admiterea contestaţiilor formulate de operatorii economici, iar în 2.102 (69,37%) s-a dispus respingerea contestaţiilor formulate de operatorii economici deoarece aceste contestații erau nefondate, tardive, fără obiect, inadmisibile, lipsite şi rămase fără obiect, introduse de persoane fără interes, etc.
Potrivit raportului de activitate al CNSC, ”în primul semestru al anului 2011 s-a observat o scãdere a “apetitului” operatorilor economici de a formula contestaţii”, ca urmare a introducerii unei prevederi legale care prevede că “în mãsura în care Consiliul respinge contestaţia, autoritatea contractantã va reţine contestatorului din garanţia de participare în raport cu valoarea estimatã a contractului”. În primul semestru al anului trecut, numărul contestațiilor depuse a fost de 4.198.
Ce reclamă firmele la CNSC
Circa 42,8% dintre contestațiile depuse la CNSC în prima jumătate a anului au vizat documentaţiile de atribuire, în timp ce 57,16% s-au centrat pe rezultatul procedurii.
Potrivit Consiliului, operatorii economici au reclamat disproporționalitatea cerințelor de calificare în raport cu natura şi obiectul contractelor; factorii de evaluare utilizaţi de autoritãţile contractante; criteriile de atribuire utilizate de autoritãţile contractante.
În cadrul contestațiilor depuse de firme și companii la rezultatul procedurii s-a observat cã acestea vizeazã, de regulă, modul de evaluare şi desemnarea ofertelor declarate cîştigãtoare; punctarea ofertelor; modalitãţile utilizate pentru descalificarea unor ofertanţi; lipsa unor motive legale din partea autoritãţilor contractante în momentul respingerii unor oferte. Bilanțul activității Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor Contestații depuse la CNSC 3.312 Decizii 3.030 Decizii de admitere a contestațiilor depuse de operatori economici 928 Decizii de respingere a contestațiilor depuse de operatori economici 2.102 Valoarea totală a licitațiilor contestate la CNSC 31.288.925.433 lei