Fostul director al Operei de Stat din Viena, și deținătorul celui mai lung mandat din istoria instituției, actualmente consultant artistic al acesteia, timișoreanul Ioan Holender se retrage din poziția de președinte de onoare al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 (ATCCE2021). El a transmis, luni, decizia sa conducerii asociației și presei.

”Având în vedere că nu am fost nicicând consultat de Asociatia Timisoara – Capitală Europeană a Culturii, deși sunt Președintele de Onoare al acesteia, mă retrag din această “funcție”, pe care în fond nu am îndeplinit-o niciodată și pe care nu mai doresc să o dețin. Va rog să excludeți numele meu din acest context”, a transmis Holender.

Ioan Holender este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură contemporani şi mare susţinător al Timişoarei culturale.

Scandalul a izbucnit după ce primarul Nicolae Robu si reprezentantii ONG-urilor culturale din Timișoara i-au acuzat pe cei care conduc ATCCE 2021 ca nu fac nimic și cheltuie banii inutil.Holender a fost deranjat  și de faptul că marii intelectuali ai orașului nu sunt folosiți în construirea unui program coherent cultural în oraș.

”Sunt alaturi de intelectualii orasului meu, personalitati precum Tolcea, Ungureanu, Jecza, Vighi, Lupu Hausvater, Babeți, Armanca, Gârboni, Murgu, s.a., care din câte am înțeles, nu sunt implicați și nici măcar consultați în privința ATCCE 2021.

Pe de alta parte, ca Director Artistic al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a fost angajat un cetățean din Suedia, care nu are nicio tangență cu Timișoara și care nici măcar nu cunoaște limba română. Bineînțeles că nici despre alcătuirea boardului asociației nu am fost informat, aflând doar deunăzi că și soțul doamnei Neumann este unul dintre membrii acestuia”, încheie Ioan Holender. (Foto: Adrian Pîclișan)