Evenimentul Zilei > International > 185 de ani de când NEMȚII se ÎMBATĂ organizat. O’zapft is! la Oktoberfest
185 de ani de când NEMȚII se ÎMBATĂ organizat. O’zapft is! la Oktoberfest

185 de ani de când NEMȚII se ÎMBATĂ organizat. O’zapft is! la Oktoberfest

Festivalul berii Oktoberfest, desfăşurat anual la München, a ajuns la cea de-a 185-a ediţie şi are loc în perioada 22 septembrie - 7 octombrie.

Care şi căruţe decorate de sărbătoare pentru Oktoberfest, berari germani şi familiile acestora, barmani şi chelnăriţe, componenţii formaţiilor şi orchestrelor muzicale care vor cânta pe durata festivalului îşi vor face intrarea în capitala Bavariei. După ce toţi berarii şi-au instalat corturile, primarul oraşului München deschide primul butoi şi ciocneşte prima halbă cu bere. Tradiţionala exclamaţie 'O'zapft is!' ('S-a umplut!') va da semnalul că Oktoberfest a început oficial.

Ediţia de anul trecut a Oktoberfest a reunit 6,2 milioane de vizitatori. Berea a fost din nou protagonista festivalului cu 7,5 milioane de halbe de un litru vândute, însoţite de preparatele din carnea a 127 de vaci şi 59 de viţei gătite cu această ocazie. Alături de locuitorii tradiţionali din München la festival au participat şi turişti americani, britanici, austrieci, francezi şi elveţieni.

Istoria Oktoberfest a început în anul 1810, cu ocazia căsătoriei prinţului moştenitor Ludwig, viitorul rege Ludwig I, cu prinţesa Therese von Sachsen-Hildburghausen. La eveniment au fost invitaţi şi cetăţenii oraşului München. Nunta a ţinut aproape o săptămână, s-a desfăşurat pe pajiştea de la porţile oraşului München şi s-a încheiat cu o cursă de cai. În amintirea acestui eveniment şi în onoarea prinţesei Therese, pajiştea a primit numele Theresienwiese. De atunci, Theresienwiese a devenit locul de desfăşurare a sărbătorii Oktoberfest, potrivit www.oktoberfest.info, citat de Agerpres.

Din anul 1819, festivalul a intrat sub patronajul edililor oraşului, care şi-au asumat responsabilitatea organizării sale anuale. Prima halbă de bere din stică a fost introdusă în anul 1892, fiind astăzi cel mai căutat suvenir la Oktoberfest. Tradiţia conform căreia primarul oraşului dă cep primului butoi de bere, declarând astfel deschis festivalul, a fost inaugurată relativ târziu, în anul 1950. Având în vedere faptul că luna septembrie este, din punct de vedere meteorologic, o lună mai caldă, Oktoberfest începe, de ani buni, în septembrie.