Evenimentul Zilei > Social > Nelu Tătaru este de neclintit. „Nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”
Nelu Tătaru este de neclintit. „Nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”

Nelu Tătaru este de neclintit. „Nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a afirmat, luni seară, la postul Digi24 că guvernul României nu este dispus să facă exprimente pe copii.

Afirmația vine în contextul în care în unele țări europene, ca de exemplu Germania, au optat pentru ca, la orele de curs, elevii să nu fie obligați să poarte măști de protecție.

Despre o astfel de situație, Nelu Tătaru susține că nu este vorba despre curaj, ci despre precauții, iar autoritățile române chiar dacă urmăresc cu atenție măsurile luate în alte țări, totuși, iau decizii la nivel național, funcție de evoluția situației epidemiologice.

De asemenea, lui Nelu Tătaru i s-a dat exemplul landului Baden-Württemberg din Germania, care cere doar profesorilor să poarte măști în clasă și permite cântatul la ora de muzică.

În acest caz, ministrul Sănătății a explicat că trebuie văzut și care sunt spațiile pe care le au la dispoziție aceste școli pentru a se desfășura cursurile respective: „sunt suficient de generoase, pot permite o distanțare corespunzătoare, sunt bine aerisite. În privința profesorilor, e firesc ca aceștia să poarte mască, pentru că ei vorbesc mai mult”.

În legătură cu deciziile luate la nivelul conducerii școlilor, Nelu tătaru a spus  că nu se pune problema de curaj, ci de precauție

„Nu. Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă și regulile de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea. Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”.

Sunt reguli care până acum au dovedit că dacă sunt respectate, duc la rezultate bune și ne ajută în pandemie, a precizat ministrul.

„Mă repet. Nu facem experimente. Ne-am asumat ca minister, ca guvern, ca administraţie să trecem de această pandemie şi să trecem cu cât mai puţine îmbolnăviri şi cu cât mai puţine victime. Nu ştiu dacă cineva îşi poate permite – Guvernul României nu – să facă experimente în acest moment. În acest moment avem nişte reguli impuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, nişte ordine comune Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii pe care toţi într-un parteneriat suntem obligaţi să le respectăm”, a spus ministrul.

Întrebat când s-ar putea schimba această situație, Nelu Tătaru a spus că „în măsura în care vom ajunge pe acea pantă descendentă, cu un număr de cazuri mic de la o zi la alta”, ceea ce ar dovedi că este o transmitere comunitară scăzută și atunci și riscurile de infectare ar fi mai mici.

„Dar până atunci, haideți să respectăm regulile și să putem gestiona cele prime 10-14 zile de la deschiderea școlii, ca să putem adapta ulterior desfășurarea orelor”, a îndemnat ministrul sănătății.