În ședința de astăzi a Camerelor Reunite ale Parlamentului României se va constata vacantarea a două posturi cheie, una pentru lumea financiară și una pentru lumea serviciilor secrete. Este vorba de posturile de viceguvernator al Băncii Naționale a României și de cea de șef al Serviciului de Informații Externe.

Demisia prin curier

A doua funcție –din enumerarea de mai sus – a fost eliberată la 26 septembrie 2016 de Mihai Răzvan Ungureanu, dar scrisoarea prin care președintele Klaus Iohannis solicita constatarea vacantării postului a intrat abia acum pe ordinea de zi a Birourilor Permanente, semn că abia acum s-au încheiat negocierile între președinte și alianța de la Guvernare pentru a fi desemnat un succesor. Vă remintesc și că demisia lui Ungureanu a fost prima renunțare la funcție a unui șef de serviciu secret trimisă conducătorului CSAT prin curier.O altă demisie uitată, Olteanu

Prima funcție de care vorbeam este cea de viceguvernator al BNR, eliberată de Bogdan Olteanu la… 1 august 2016. Deși scrisoarea de solicitare a înlocuirii sale – semnată de guvernatorul Mugur Isărescu – a ajuns la Parlament pe 2 august, ea intră abia acum pe ordinea de zi.

Vă reamintesc faptul că Olteanu a fost reținut de DNA pe 29 iulie și trimis de instanța de fond în arest la domiciliu chiar de a doua zi. Mai târziu, o altă instanță a decis trimiterea sa în arest.

Pe 1 august, Olteanu a trimis demisia sa, document care apare acum în premieră.

Cele două vacantări – făcute foarte târziu față de momentul efectiv al demisiilor – demonstrează finalul negocierilor între cele două mari grupuri parlamentare, PNL și PSD-ALDE.

Omul Guvernului, la TVR

Dar astea nu sunt singurele funcții libere în care Parlamentul are de numit persoane. Un document semnat de liderii USR, Nicușor Dan și Cristian Ghinea, enumeră toate acestea. Printre ele sunt și funcții tari, cum e cea de președinte al Autorității Electorale sau cea de vice președinte al Autorității de Supraveghere Financiare, dar și unele mai mărunte, de membrii în diverse consilii de administrație, funcții împărțite până acum potrivit algoritmilor politici.

O astfel de funcție, de care Parlamentul va lua act miercuri, este desemnarea lui Georgică Severin ca membru al Consiliului de Administrație al TVR, din partea Guvernului României.

Alte două poziții importante care se vacantează astăzi sunt cea de președinte al Autorității Electorale Permanente și cea de vicepreședinte al ASF. Prima s-a eliberat după ce fosta președintă, Ana Maria Pătru, a fost reținută, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. A doua s-a vacantat prin demisia lui Marius Vorniceanu, pe 28 septembrie 2016, demisie depusă în plin scandal al cercetării la DNA a dosarului „Carpatica”.Târguielile sunt gata, vin avizele

Potrivit deciziei Birourilor reunite ale celor două Camere, grupurile parlamentare trebuie să facă propunerile pentru toate aceste funcții până pe 27 martie, adică luni. Pe 27 și 28, comisiile de specialitate trebuie să formuleze rapowarte după audierea candidaților și toate formalitățile se încheie pe 28 martie, cu rapoarte finale. Cutuma parlamentară spune că astfel de orare fixe se întocmesc doar dacă grupurile cad de acord asupra unor nume.

Te-ar putea interesa și: