Evenimentul Zilei > International > Nefăcutele Moscovei. Un avion de vânătoare rusesc a intrat în spațiul aerian al Danemarcei
Nefăcutele Moscovei. Un avion de vânătoare rusesc a intrat în spațiul aerian al Danemarcei

Nefăcutele Moscovei. Un avion de vânătoare rusesc a intrat în spațiul aerian al Danemarcei

Acțiunea pilotului rus, la manșa unui Su-27 Flanker, a fost denunțată ca „inacceptabilă” de Copenhaga.

La 28 august, NATO a organizat exercițiul „Allied Sky” care a constat în survolarea a 30 de țări membre ale Alianței de către bombardiere B-52H Stratofortress ale US Air Force.

Două dintre acestea au fost interceptate de avioane de vânătoare rusești Su-27 „Flanker”, în timp ce bombardierele evoluau  în regiunea Balticii și respectiv în regiunea Mării Negre, fiind însoțite de avioane americane de  război electronic RC-135 „Rivet Joint”.

Aceste interceptări au făcut obiectul unei comunicări din partea Statului Major rus, care a asigurat că au fost „efectuate în conformitate cu normele internaționale pentru utilizarea spațiului aerian”. Ceea ce a fost contrazis de Pentagon.

În ceea ce privește interceptarea bombardierului B-52H trimis la Marea Neagră (indicativul NATO01 / 61-0034), ea a fost una cu probleme.

Americanii au denunțat comportamentul „periculos și neprofesionist” al piloților Su-27, aceștia din urmă tăind calea bombardierului de mai multe ori, trecând la  „mai puțin de 100 de picioare” de  aeronava americană, cu post-combustia aprinsă.

În ceea ce privește interceptarea bombardierului B-52H trimis în regiunea Balticii, ea a dat prilej unui incident de o cu totul altă natură.

NATO a emis o declarație pentru a anunța că un Su-27 rus a încălcat spațiul aerian al Danemarcei, în vecinătatea insulei Bornholm, unde, în fiecare an, are loc o întâlnire politică anuală (Folkemødet) care reunește politicieni și jurnaliști.

„Vineri, 28 august, după-amiaza , un bombardier B-52 al US Air Force a fost interceptat de un avion de vînătoare Su-27 în spațiul aerian international deasupra Mării Baltice. Interceptarea a avut loc când bombardierul B-52 s-a apropiat de spațiul aerian danez de lângă insula Bornholm.

Avionul Su-27 rusesc, care a decolat din (enclava)  Kaliningrad, a urmat bombardierul B-52 în spațiul aerian danez, deasupra insulei, comițând o încălcare majoră a spațiului aerian al unei țări NATO ”, a denunțat un comunicat de presă al Comandamentului Aerian Aliat (AIRCOM).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: