Evenimentul Zilei > Actualitate > Nazare: Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicaţii cu privire la blocarea programelor POSDRU şi POSCCE
Nazare: Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicaţii cu privire la blocarea programelor POSDRU şi POSCCE

Nazare: Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicaţii cu privire la blocarea programelor POSDRU şi POSCCE

Vicepreşedintele PDL, deputatul Alexandru Nazare, i-a solicitat public ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, să explice care sunt cauzele pentru care în cadrul a două dintre programele operaţionale aflate în directa sa subordonare, respectiv POSDRU şi POSCCE, nu s-a solicitat nicio rambursare de la Comisia Europeană anul acesta.

„Situaţia absorbţiei fondurilor europene, după primele şase luni din 2014, arată că ne îndreptăm spre un bilanţ dezastruos anul acesta. Deşi avem nevoie ca, până la sfârşitul anului, să cheltuim aproape trei miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita pierderea lor, la jumătatea anului abia avem 500 de milioane de euro solicitaţi Comisiei Europene. Este evident că şi la un ritm crescut pentru ultimele şase luni tot vom avea, la sfârşitul anului, o notă de plată de cel puţin câteva sute de milioane de euro. Ministrul Teodorovici ne va anunţa probabil, din nou, cu aceeaşi seninătate, că de vină este greaua moştenire, o scuză ridicolă atât timp cât ne uităm pe cifre şi vedem că absorbţia cu care se împăunează începe să stagneze odată cu finalizarea proiectelor începute de guvernarea PDL”, a declarat Nazare, citat de Agerpres.

Alexandru Nazare, preşedinte al PDL Brăila, a mai spus că situaţia cea mai gravă este pe programele preluate anul acesta în directă coordonare de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, respectiv POSDRU şi POSCCE.

„Am semnalat când s-a făcut acea trecere a autorităţilor de management în subordinea Ministerului Fondurilor Europene că o astfel de măsură nu trebuie luată pripit, pentru a nu bloca proiectele aflate în implementare. Din păcate, însă, iată că după şase luni vedem că cele două programe sunt efectiv blocate, netransmiţând nicio cerere de rambursare la Bruxelles. Ministrul Teodorovici trebuie să dea explicaţii cu privire la blocarea de facto a programelor POSDRU şi POSCCE. Ce se întâmplă cu aceste programe şi cum va fi afectată implementarea proiectelor, mai ales dacă ne uităm pe execuţia bugetară şi vedem că investiţiile cu fonduri europene au scăzut cu 15,5% în primele 5 luni”, a subliniat Nazare.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: