Evenimentul Zilei > International > Nave de război rusești în Canalul Mânecii. Marina Regală Britanică a intrat în alertă
Nave de război rusești în Canalul Mânecii. Marina Regală Britanică a intrat în alertă

Nave de război rusești în Canalul Mânecii. Marina Regală Britanică a intrat în alertă

Monitorizare a mai multor nave rusești la trecerea prin Canalul Mânecii a navelor de patrulare a Marinei Britanice. A fost demonstrată încă o dată capacitatea fantastică pe care o oferă navele din clasa River.

Navele de patrulare ale Marinei Regale au urmărit o flotă de nave de război rusești în timp ce treceau prin Canalul Mânecii. HMS Tyne, Severn și Mersey, cu sediul în Portsmouth, au monitorizat cele șapte nave ale marinei Federației Ruse în timp ce navigau aproape de Marea Britanie. Ele au urmărit, de asemenea, un submarin algerian de suprafață în timp ce călătorea înapoi către casă în Africa de Nord.

Misiunea de monitorizare a HMS Mersey

HMS Mersey s-a întâlnit cu un trio de nave – fregata Amiralul Kasatonov, un remorcher de sprijin Nikolay Chiker și petrolierul Vyazma – în largul Ushant în Franța și a rămas cu ele prin Canalul Mânecii și strâmtoarea Dover și în Marea Nordului.

Un purtător de cuvânt al Marinei a declarat: ”Misiunea sa de monitorizare a fost mai dificilă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile și a vânturilor puternice, ceea ce a însemnat că navele rusești au avut nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a trece, deoarece s-au adăpostit în ape mai nerielnice înainte de a-și relua călătoria. Compania navei HMS Mersey a funcționat non-stop pentru a se asigura că cele trei nave rusești au trecut zona în siguranță”, relatează Daily Mail.

Ofițerul navigantor locotenent Thomas Bees a adăugat: „Forțele navale ale Federației Ruse au operat într-un mod sigur și profesionist pe tot parcursul tranzitului lor.”

HMS Mersey a colaborat cu HMS Tyne pentru a supraveghea patru nave rusești

Înainte ca grupul Kasatonov să navigheze prin Canal, Mersey a lucrat cu HMS Tyne pentru a supraveghea patru nave rusești care navigau prin Canal spre Atlantic. Purtătorul de cuvânt al Marinei a declarat: „Cvartetul – trei nave amfibii din clasa Ropucha capabile să debarce tancuri, Minsk, Kaliningrad și Korolev și fregata Boiky – au fost localizate în Marea Nordului și urmărite îndeaproape prin strâmtoarea Dover și în Canalul Mânecii înainte de a ajunge în apele deschise ale Atlanticului de Nord.

Ca parte a operațiunii, navele de patrulare offshore cu baza la Portsmouth au lucrat cu mai multe nave și aeronave aliate nato pentru a se asigura că forța rusă a fost observată fără probleme.”

Locotenentul Nicholas Ward, ofițerul executiv al lui Tyne, a adăugat: „Încă o dată HMS Tyne a demonstrat capacitatea fantastică pe care o oferă navele din clasa River. Am trecut rapid de la efectuarea protecției pescuitului la colaborarea cu aliații noștri din NATO care monitorizează navele de război străine care operează în apropierea Regatului Unit. Suntem cu toții mândri că Tyne face parte din echipa care protejează interesele națiunii.”