NATO, îngrijorată de prezenţa militarilor ruşi la graniţa Ucrainei. Ce înseamnă Ucraina fără Crimeea, dar peninsula fără Ucraina?

NATO, îngrijorată de prezenţa militarilor ruşi la graniţa Ucrainei. Ce înseamnă Ucraina fără Crimeea, dar peninsula fără Ucraina?

Anexarea rapidă a Crimeii de către Rusia, unul dintre cele mai grave incidente internaţionale din ultimii ani, poate declanşa un nou război.

Ce înseamnă Ucraina fără Crimeea şi ce înseamnă peninsula fără Ucraina? Sunt întrebări la care a încercat să răspundă publicaţia americană Washington Post. Merită Crimeea tot acest scandal global? În termeni simbolici, este o pierdere imensă pentru Kiev, pentru că peninsula are un loc important in istoria regiunii, iar capacitatea de a preveni sau nu anexarea de către Rusia a fost un test esenţial pentru noua conducere de la Kiev. Pe de altă parte, riscul izbucnirii unui conflict armat între Rusia şi Ucraina creşte, după cum a avertizat ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, într-un interviu acordat, ieri, postului american ABC. El a vorbit, astfel, ca şi comandantul trupelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, despre desfăşurarea masivă de trupe ruse în apropierea frontierei de Est a Ucrainei. "Situaţia este chiar mai explozivă decât era cu o săptămână în urmă", a estimat şeful diplomaţiei ucrainene, adăugând că ţara sa "nu ştie ce este în capul lui Putin" şi nici ce va decide acesta. Dar "dacă trupele ruse invadează Ucraina din Est, va fi greu să le cerem ucrainenilor de acolo să nu răspundă", a precizat Deşciţa.

  • Secretarul Consiliului de Securitate Națională din Ucraina: „Trupele lui Vladimir Putin sunt gata să ATACE Ucraina în orice moment”

Scenariul din Crimeea se poate repeta Mii de ucraineni au ieşit în stradă, ieri, la Kiev, pentru a atrage atenţia că scenariul din Crimeea s-ar putea repeta şi în alte părţi din Estul ţării. Din Piaţa Independenţei, secretarul Consiliului ucrainean de Securitate Naţională şi Apărare, Andrii Parubii, a declarat că trupele ruse sunt gata să atace Ucraina în orice moment. Imediat, însă, Ministerul rus al Apărării a replicat că Moscova respectă toate acordurile internaţionale ce prevăd limitarea efectivelor din apropierea frontierei cu Ucraina. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a asigurat pe omologul său american, Chuck Hagel, că Rusia nu va invada zonele rusofone din Estul Ucrainei. Baze din Crimeea, cucerite de ruşi Drapelul rus a fost arborat în 189 de unităţii militare ucrainene din Crimeea, la două zile după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a promulgat actul privind anexarea Crimeii de către Rusia. Forţele ruse iau cu asalt baze militare ucrainene din peninsulă, în ciuda protestelor Kievului şi Occidentului. Două noi baze au fost ocupate sâmbătă, la Novofedorivka şi Belbek. În timpului asediului s-a auzit un schimb de focuri, iar Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat ocuparea bazei de către "necunoscuţi". Un militant ucrainean, eliberat după 11 zile în captivitate, a povestit cum a fost torturat prin electrocutare şi ameninţat că i se taie faţa cu un cuţit, de către miliţiile pro-ruse.

  • Focuri de armă, un ucrainean a fost rănit de ruşi. Vezi reacţia Washingtonului

"Federaţia Rusă dispune de suficiente forţe la graniţa Ucrainei pentru a ocupa Transnistria, dacă va decide să facă acest lucru". PHILIP BREEDLOVE, comandant NATO CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Moscova susţine misiunea OSCE din Ucraina
  • Criza din Crimeea. Iulia Timoşenko: Vladimir Putin a pierdut Ucraina pentru totdeauna. Putin a semnat anexarea Crimeei şi a ordonat focuri de artificii
  • DEMONSTRAŢIE DE FORŢĂ: Ruşii fac EXERCIŢII militare în Transnistria