Naţionala tăietorilor de lemne

Naţionala tăietorilor de lemne

Finala campionatului de săptămâna viitoare va decide care sunt cei mai iuţi români la doborât buştenii ce vor reprezenta România la Mondialele din toamnă.

O trupă de voinici s-a adunat la lângă Cluj, la Gilău, şi şi-a pus în cap să arate lumii că românii sunt printre cei mai buni la spart lemne. Nu e o glumă, e echipa naţională a „tăietorilor de lemne”, oameni selectaţi pe sprânceană, dintre cei care driblează cu toporul prin buşteni mai ceva decât o făcea Zidane în perioada sa de glorie.

La sfârşitul săptămânii viitoare vor pârâi drujbele şi se vor înfierbânta joagărele la finala Campionatului Naţional Stihl Timbersports, întrecere care hotărăşte cine pleacă în toamnă în Austria, la Campionatul Mondial al tăietorilor de lemne.

Antrenament, concentrare şi multe bătături în palme

„Nu ajunge mămăliga! Ca orice alt sportiv şi noi suntem atenţi la ce consumăm”, spune din capul locului Botond Nagy, căpitanul şi antrenorul naţionalei de tăietori de lemne, un bărbat de 35 de ani, la 1,85 şi 93 de kilograme.

Campionat de tăiat lemne? N-a crezut Nagy până nu a văzut la televizor, în urmă cu vreo doi ani. De atunci a început să facă antrenamente ca la carte.

„Poate că nu necesită vreun talent înnăscut, dar e nevoie de foarte mult antrenament, concentrare şi multe bătături în palme. Bineînţeles că trebuie să ai braţe puternice, dar cel mai mare atu trebuie să fie ambiţia. Apoi expunerea şi rezistenţa la efort fizic”, crede Botond Nagy, un fel de Răzvan Lucescu al naţionalei tăietorilor de lemne.

Căpitanul pune cel mai mult accent pe precizie şi nu neapărat pe viteză. Anul trecut a reuşit să dea gata 70 metri cubi de lemne, cam cât un vagon. „Proba mea preferată e «single buck», tăietura cu joagărul, la asta cred că nu mă întrece nimeni. Dar îmi place la nebunie să simt şi puterea unui motor în braţe, când vibrează la turaţii mari”.

Aşchie cu aşchie până la pensie

Ca să devină un sport cu tradiţie în familie mai are de aşteptat. „Urmaş am, dar încă nu s-a pronunţat dacă vrea sau nu să fie tăietor de lemne, are doar un an şi jumătate”, spune Botond.

Soţiei îi mai trebuie ceva timp să se obişnuiască cu ideea că face un sport ceva mai neobişnuit. Oricum, are timp: „Campionul Canadei are 53 de ani, nici eu nu mă las mai repede”. Costel Branici, de profesie inginer, e din Huşi, judeţul Vaslui, are 35 de ani şi sparge lemne din copilărie.„Nu trebuie confundat spartul lemnelor din curte cu Stihl Timbersports, aici e vorba de multă concentrare, de precizie, cât despre alcool ca «energizant» nici nu încape vorbă.”

N-a făcut niciodată socoteala lemnelor sparte, dar e sigur că ar ajunge undeva la un volum de ordinul camioanelor.

Recordul personal al lui Costel este de 59 de secunde la proba „Tăiatul buşteanului în poziţie orizontală”, iar ca instrumente, preferatele sale sunt motoferăstrăul şi toporul.„Din punctul meu de vedere, un tăietor de lemne trebuie să fie agil, să aibă tonusul muscular foarte bun şi să fie energic. Dacă moştenesc genetic părinţii, cred că voi practica acest sport până la 55-60 de ani”, speră sportivul.

Costel crede că cine nu are „mobilitate şi abilităţile practice” poate să rămână acasă să spargă lemne doar pentru grătar şi iarna pentru sobă. Sunt două dintre calităţile primordiale de care se ţine cont în sportul cu topor.

TACTICĂ. Una pentru grătar, una pentru sobă şi uite aşa ies campion mondial

CADE!

Întrecerile topoarelor şi drujbelor

În competiţia naţională a tăietorilor de lemne sunt înscrişi 15 concurenţi şi se întrec la şase probe: Tăierea cu joagărul, Springboard (tăierea unui trunchi de copac la înălţime), Underhand Chop (despicarea unui buştean aflat în poziţie orizontală), Standing Block Chop (doborârea unui buştean din poziţie verticală), Tăierea cu motoferăstrăul şi Tăierea cu super-motoferăstrăul.

Pentru că România este încă la început în acest sport, iar echipa are nevoie de antrenori de elită, a fost adus în ţară să predea „lecţii de tăiat lemne” unul dintre cei mai titraţi campioni în circuitul Timbersports, americanul Carson Bosworth.„Timbersports înseamnă în primul rând forţă, precizie şi tehnică desăvârşită. Acestea sunt calităţile pe care voi, românii, le deţiniţe, deci puteţi face performanţă în acest sport”, declara Carson după ce i-a văzut pe români în acţiune.

România a avut pentru prima dată un concurent la Campionatul Mondial STIHL Timbersports, în 2009, în persoana lui Botond Nagy.

La întrecere de anul trecut, care a avut loc în Elveţia, sau participat 19 concurenţi. Campion a fost declarat Jason Wynyard din Noua Zeelandă.

ÎN FORŢĂ. La joagăr e nevoie de mult antrenament, energie şi un bun îndrumător

Ne puteți urmări și pe Google News