Naşterile de acasă, la fel de sigure ca cele din spitale
- Adam Popescu
- 16 aprilie 2009, 19:15
Deşi, de mai mult timp, naşterile la domiciliu au reprezentat un subiect controversat, cercetătorii olandezi au demonstrat, în urma ţinerii sub observaţie a unui număr de 530.000 de naşteri, că acestea nu se deosebesc de cele desfăşurate în spitale.
"Am constatat că riscul pentru mamă şi pentru nou-născut este acelaşi în cazul în care naşterea se desfăşoară acasă, sub supravegherea unei moaşe, şi în cazul în care naşterea are loc la spital", a declarat profesorul Simone Buitendijk, de la Institutul de Studii Aplicate. Aceste rezultate permit tinerelor mame să aleagă unde doresc să îşi aducă pe lume copiii. Însă, în ciuda numeroaselor opinii oficiale în favoarea naşterilor asistate la domiciliu, există destule voci care aduc argumente împotrivă.
"Femeile au nevoie de consiliere în cazul în care, în timpul travaliului, apar situaţii neprevăzute care pot pune în pericol atât viaţa lor, cât şi pe cea a copilului", se precizează într-un anunţ al Colegiului Regal de Obstetrică şi Ginecologie din Marea Britanie.
Printre riscurile care pot să apară la naştere se află:
- atacul de cord
- malformaţiile congenitale
- oscilaţii ale tensiunii arteriale
- travaliu prelungit
- hemoragie postpartum (după naştere), care poate fi oprită numai în spital
"Aceste situaţii de urgenţă impun transportarea mamei cu ambulanţa la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale suplimentare, fapt care poate periclita şi mai mult viaţa acesteia", se menţionează în acelaşi comunicat.
România, ţara tuturor posibilităţilor
În România, nereguli pot apărea chiar şi în cazul naşterilor asistate în spital.
Luna trecută, rudele unui copil născut la maternitatea din Câmpina i-au acuzat pe medici de malpraxis, după ce au aflat că bebeluşul a suferit leziuni grave în timpul naşterii.
Deşi iniţial medicii i-au spus mamei că nou născutul este sănătos, două zile mai târziu aceştia au hotărât să-l transfere la maternitatea din Ploieşti. ”De la medicii de la Ploieşti am aflat că nepotul nostru are fractură de claviculă, o mână paralizată, un genunchi cianozat şi un hematom la cap din cauza căruia ar putea avea probleme grave în dezvoltare”, a povestit Doina Niţă, bunica bebeluşului.
În ianuarie, o altă familie, din localitatea prahoveană Moroieni, a a cuzat un medic ginecolog de la Spitalul orăşenesc din Sinaia de malpraxis după ce bebeluşul care nu a avut nicio problema în decursul sarcinii mamei, a decedat la câteva ore după naştere în drum spre Maternitatea din Ploieşti, iar mama acestuia a ajuns în stare gravă la spital.
În noiembrie 2008, o familie din comuna Horleşti, judeţul Iaşi, a constatat, când a ajuns acasă, că o asistentă de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, unde se născuse fetiţa lor, a încurcat copiii şi le-a dat un băiat.
Cazul nu este fără precedent. În iulie acelaşi an, o familie din comuna Moiliţa, judeţul Vrancea, i-a acuzat pe medicii de la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ Focşani că le-au schimbat copilul la naştere. Corina Năstasă a născut, pe 24 iunie, o fetiţă care a murit imediat după naştere. Când s-au dus la morga spitalului, soţii Năstasă au primit trupul neînsufleţit al unui băieţel.